Чому не варто скасовувати ФОПи для айтішників (ТОЧКА ЗОРУ)

Ініціатива скасування групи ФОП зі спрощеним оподаткуванням, за якими працює значна частина спеціалістів ІТ-сфери, є неправильною й невигідна самій державі.

Таку точку зору висловив в інтерв'ю Бізнес-Цензору представник однієї з найбільших ІТ-аутсорсингових компаній в Україні, Андрій Лінк.

"Я думаю, що ця ініціатива неправильна. Ймовірно, потрібні якісь реформи, але зараз в IT склався певний статус кво, який для ринку сприятливий.

Коли ми говоримо про IT-спеціалістів, треба розуміти, що ці люди надзвичайно мобільні, і вони завжди можуть вибрати, в якій країні жити.

Зараз для них питання податку зрозуміле і логічне. Це скоріше для України плюс, ніж мінус. Людина [яка працює за системою ФОП], платить мало податків, але й не отримує якихось сервісів від держави на рівні Німеччини або навіть тієї ж Польщі.

Корисність IT-індустрії для економіки в цілому дуже складно переоцінити. Це на 95, а то і на 99 відсотків експортна індустрія, яка приносить валюту. Вона практично не вимагає ніяких капітальних вкладень. Не треба будувати завод, забруднювати навколишнє середовище або робити епічні інвестиції в інфраструктуру.

По суті, це чисто сервісна індустрія, яка працює з мінімальними вкладеннями, і вона створює робочі місця.

IT-фахівці живуть в Україні, вони споживають тут послуги, ходять в магазин, в перукарню, кінотеатр. Вони, за мірками України, є досить заможними, створюють прошарок середнього класу, який навколо себе може прогодувати певну кількість людей з більш низьким рівнем доходу."

технології податки опініон

Знак гривні
Знак гривні