Автокефалія української церкви потрібна, бо російська - партнер спецслужб РФ. Заява людей різних релігій

Автокефалія православної церкви України – це звільнення від церковного диктату Москви.

Про це йдеться в заяві ініціативної групи "Першого грудня", яка складається з людей різних релігій.

Ініціативна група «Першого грудня», яка утворена 2011 року у відповідь на звернення трьох українських Церков і складається з людей різних релігійних переконань і традицій, підтримує звернення Президента України та постанову Верховної Ради України з проханням до Вселенського Патріарха Варфоломія надати Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні.

Історична памʼять українського народу свідчить, що:

- Константинопольська Церква є для Руси-України Матір’ю-Церквою;

- Акт про підпорядкування Київської митрополії Москві (1686 р.) є незаконною дією; Константинопольський Патріархат не визнає Україну канонічною територією Російської Православної Церкви;

- Україна, позбавлена власної Церкви, вже сто років тому (1917–1918) підносила вустами своїх ієрархів на Соборі питання автокефалії УПЦ. Відповідний закон Директорії УНР про автокефалію був прийнятий 1919 року;

- Вселенськими Соборами встановлено правило, згідно з яким церковно-адміністративний розподіл має збігатися з державними кордонами і, відповідно, подальше унезалежнення народів, які сповідували Православʼя, вело до усамостійнення Церков цих народів.

РПЦ - парттнер спецслужб Росії, країни-агресора

Але є ще одна – болюча й нагальна – причина пришвидшити процес звільнення українського Православ’я з-під церковного диктату Москви, - йдеться заяві.

Причина ця – війна Росії проти України, анексія Криму та безперервні дії російсько-терористичних збройних формувань на Донбасі.

Під впливом імперсько-шовіністичної ідеології деградує не тільки російська держава та російське суспільство: деградує й Російська Православна Церква, перетворюючись на служницю ураженої імперськими комплексами держави, на партнера її спецслужб.

Розглядаємо це питання не лише як суто церковне, а й як чинник духовної безпеки та національно-державної перспективи України, - підкреслено в заяві.

Повна заява

держава агресія росія Церква

Знак гривні
Знак гривні