Шотландцям заборонили пити дешевий віскі: сподіваються, стане менше алкоголізму

Шотландія встановила мінімальні ціни на алкоголь. За новими правилами, вино міцністю 13 градусів об’ємом 0,75 літра не може продаватися дешевше, ніж за 4,88 фунта; пляшка віскі об’ємом 0,7 літра повинна коштувати не менше 14 фунтів. Вартість двох літрів сидру міцністю 5 градусів буде починатися від 5 фунтів.

Про це повідомляє видання Заборона.

Для чого це потрібно?

В Шотландії на кожні 100 тисяч чоловіків у 2016 році припадало 30 випадків смерті від зловживання алкоголем. В Ірландії цей показник склав 22 випадки, в Англії та Уельсі – по 14. Щотижня в Шотландії від пов’язаних зі спиртним хвороб помирають 22 людини – ця проблема коштує шотландській медицині 3 мільярди фунтів стерлінгів щорічно.

Проект закону про мінімальну вартість алкоголю в Шотландії ухвалили в 2012 році – Асоціація шотландського віскі виступала проти. Організація звернулася до Європейського суду, який у 2015 році ухвалив, що питання має вирішувати Верховний суд Великобританії. У листопаді 2017 року британський суд дозволив владі Шотландії встановити мінімальну ціну на спиртні напої.

Як до цього ставляться в Україні?

У 2016 році в силу вступила постанова Кабінету міністрів про підвищення мінімальних цін на алкоголь. Мінімальна роздрібна ціна на вина виноградні натуральні в скляній тарі об’ємом 0,7 літра або іншій тарі об’ємом 1 літр становить 33 гривні. Вартість віскі – 570 гривень за 1 літр 100% спирту.

британія медицина суспільство

Знак гривні
Знак гривні