Спалення табору ромів. Жінки з дітьми кричать поліція, С14 жбурляє камені й розпилює газ (ВІДЕО)

У мережі з’явилося відео того, як ультраправі здійснили напад на ромський табір. На кадрах видно, як роми з дітьми втікають від молодиків у масках та без них. Ті жбурляють каменюки і пшикають газовими балончиками. Чути, як роми кличуть на допомогу правоохоронців.

Поліція не отримувала звернень щодо спалення. Про це поліція Києва повідомила у відповідь на запит Радіо Свобода.

«На цей час відомості про вказану вами подію (спалення ромського табору – ред.) не вносилися до Єдиного реєстру досудових розслідувань та кримінальні провадження не розпочиналися», – заявили в поліції.

Замначальника відділу комунікації поліції Києва Яна Семенюк повідомила, що коментар можна отримати через запит на сайті, оскільки вже багато видань звернулися за коментарем. Інформацію по ситуації пообіцяли вислати всім пізніше, оскільки поліція погоджує відповідь.

Слід врахувати, що деякі нападники самі мають стосунок до МВС - наприклад, лідер об'єднання «С14» Євген Карась служив у батальйоні МВС "Київ-2".

До появи відео поліція називала це "охороною громадського порядку", "суботником з благоустрою":

Як пише Громадське радіо, у «С14» до появи відео заперечували використання зброї та силовий розгін. За їхніми словами, про залишення території з ромами домовилися мирно, а діяли представники «C14» у складі муніципальної варти.

«Допомогти розібратися» муніципальну варту (орган місцевого самоврядування, підзвітний районним адміністраціям) просила Голосіївська РДА та поліція.

І роми, і активісти зазначають, що поліцію викликали, але патрульні не вжили ніяких дій, натомість сказали: «Краще їдьте звідси».

Роми від самого початку казали, що напад на них був збройним.

Нападники відомі - вони хваляться й погрожують повторити

21 квітня учасники ультраправої організації «С14» розігнали табір ромів на Лисій горі у Києві. Після розгону вони спалили їхні намети та речі.

Про це у Facebook повідомив координатор організації Сергій Мазур. Він опублікував фотографії спалених речей та сказав, що група планує подальші "рейди".

ОНОВЛЕНО

Поліція розпочала кримінальні провадження за фактом публікації відео нападу на ромів.

Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено за двома статтями Кримінального кодексу України: порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії, та хуліганство.

За матеріалами сайтів Заборона та Лівий берег

поліція київ кримінал суспільство

Знак гривні
Знак гривні