Росія або божеволіє, або готується до ще більшого протистояння із Заходом. Кремль потроху вирубає інтернет (ОГЛЯД)

Війна російської держави проти месенджера Telegram в останні дні набуває зовсім вже божевільних форм. Днями місцева цензура заборонила росіянам доступ до пошуковика Google і його численних сервісів, а також до Amazon.

Інтернет без Google – це як їжа без смаку, як концерт без звуку, як кава без аромату або навіть як депутат з чиновником без корупції. Він просто втрачає значну частину свого сенсу.

Огляд від Івана Яковини, НВ

Якою була послідовність подій

Володимир Путін зіткнувся з серйозними санкціями Заходу. Розуміючи, що в цій ситуації піддані можуть його кинути, він вирішив поставити під контроль всі їхні комунікації, щоб знати, що вони там замислюють. Для цього «Роскомнадзор» повелів передати йому ключі шифрування листування від месенджера Telegram – найпопулярнішого серед російської еліти й опозиції.

Творець Telegram Павло Дуров сказав, що нікому ніяких ключів він не дасть, тому що їх просто немає, і послав «Роскомнадзор» разом з Путіним подалі. Суд постановив блокувати роботу Telegram в РФ. Роскомнадзор почав відрубати в Росії інтернет-адреси, які використовує месенджер. Буквально за тиждень відрубав 18 мільйонів таких адрес.

Але тут виявилося, що сили нерівні. Творець Telegram Дуров – геніальний програміст зі світовим ім'ям. А голова «Роскомнадзору» Жаров, що постав проти нього, – недовчений лікар-анестезіолог з Челябінська. При цьому у нього там, схоже, всі такі: колишній заступник став гандболістом. Як? Чому? Невідомо. Став і все.

Загалом, Жаров вміє тільки працювати сокирою і перерубувати інтернет-кабелі. Його зусиллями в Росії вирубили мережі банків, аеропортів, магазинів, платіжних систем, ЗМІ – половина інтернету лягла, включно з сайтом самого РКН. Його помилково теж вирубили. Тепер ось новий успіх – відключення Google. Такого не було навіть в Лівії, Єгипті та Сирії під час арабських повстань! А ось в Росії зробили. І це при тому, що у одних людей там зареєстрована пошта, інші користуються картами, треті таблицями, перекладачем, та багато чим ще.

Все це тепер у Росії працює з перебоями. Старезний вислів «Тебе що, в Google забанили?» з абсурдно-іронічного став зловісним. РКН, тим часом, пояснює: Google відключили за те, що він дозволяє Telegram використовувати свої адреси. І це при тому, що Google ні формально, ні фактично не є стороною в конфлікті.

Це як заборонити електрику, оскільки Telegram використовує в своїй роботі електрику! Просто абсурд, божевілля. Зараз до Telegram масово підключаються люди в Європі і США. Тим часом, серед зазвичай спокійних росіян починає зріти невдоволення. Це для Путіна і його однолітків інтернет – лише забава. Для юних росіян – це величезна частина їхнього повсякденного життя. Просто так вони від нього не відмовляться, і вже зараз готові бунтувати, незважаючи на свій ніжний вік.

Старші протестують інакше. Зовсім нещодавно в Москві трапилася дикувата історія. Там поліція затримала Марію Альохіну і Дмитра Ентео, які кидали паперові літачки в будівлю ФСБ. (Паперовий літачок – логотип Telegram). Так от, Альохіна – це колишня учасниця групи Pussy Riot. Вона два роки сиділа в тюрмі за танець в Храмі Христа Спасителя. А її бойфренд Ентео – в минулому зовсім пекельний, недоумкуватий православний активіст, який заперечував науку й ненавидів Дарвіна. Однак він раптом закохався в Альохіну і перекувався. Тепер вони солодка парочка і разом захищають Telegram від ФСБ.

До речі, їхній приклад наслідували й багато інших росіяни. На заклик Дурова, на вихідних в Москві і Пітері відбулася акція: прихильники свободи інтернету запускали з вікон своїх будинків паперові літачки. До речі, Жаров пообіцяв на початку 2019 року відключити в Росії Facebook – улюблену мережу свого начальника, прем'єр-міністра Дмитра Медведєва.

Якби я щось подібне розповів ще рік тому, то мене сміливо можна було б здавати в божевільню. Але зараз це просто опис об'єктивної реальності. Принаймні, в Росії світ дійсно став божевільним.
***

Декілька тижнів тому представники українських спецслужб заявляли, що під приводом блокування Телеграму Росія перебудовує свою інфраструктуру таким чином, щоб створити ізольований інтернет. Можливо, це підготовка до ще більш масштабного конфлікту із Заходом

соцмережі маразм росія цензура інтернет

Знак гривні
Знак гривні