Вірменський Майдан укотре пробують розігнати. Сутички з фаєрами. Лідери опозиції затримані (ВІДЕО)

У Єревані 22 квітня правоохоронці затримали 277 учасників протестних акцій, які виступають проти обрання прем'єр-міністром Вірменії колишнього президента країни Сержа Саргсяна.

Раніше повідомлялося, що у Вірменії затримали лідера протестного руху Ніколу Пашиняна, попри недоторканість. Генпрокуратура Вірменії підтвердила затримання трьох опозиційних депутатів.

Де перебуває Пашинян, наразі невідомо. У відділку поліції, за словами адвоката, його немає.

22 квітня прем'єр-міністр Вірменії Серж Саргсян та лідер протестів Нікол Пашинян провели перемовини. Саргсян назвав умови відставки неприйнятними, а також наголосив, що у разі, «якщо щось станеться з протестувальниками, винним буде Пашинян».

Через що протести

Саргсян уже двічі був президентом і більше не може обіймати цю посаду, відповідно до вірменської Конституцієї. Натомість, під нього змінили основний закон, надавши більші повноваження прем'єр-міністру, а президента зробивши "декоративним" - і після цього Саргсяна призначили прем'єром.

На протести вже відреагували посольства США та ЄС, закликавши сторони до мирних методів.

У Росії ж затримали протестувальників, які вийшли на знак солідарності з вірменськими.

Ключова відмінність між українською Революцією гідності та нинішніми вірменськими протестами – там не обирають між зовнішньополітичним курсом на Захід чи Схід. Після розпаду Радянського Союзу у країні домінує саме російський вплив - і більшу частину громадян, за словами опитаних Радіо Свобода експертів, це влаштовує.

Москва є партнером Єревана по Євразійському економічному союзу. Росія інвестує у країну сотні мільйонів доларів та купує п'яту частину вироблених Вірменією товарів.

Ще один важливий нюанс: у вірменському місті Ґюмрі знаходиться російська військова база. Для країни, що 30 років перебуває у конфлікті із Азербайджаном через Нагірний Карабах, та має сусідом Туреччину, яку звинувачує у «геноциді вірмен» часів Османської імперії, російські військові, за звичкою – гарантія стабільності.

Попри те, що у цілому вірмени до росіян ставляться приязно, вибухи незадоволення уже були. У 2015-ому році тут вийшли на вулиці після того, як російський солдат утік зі зброєю з воєнної бази у місті Ґюмрі й убив сім'ю місцевих жителів – сімох людей, двоє з яких діти.

Той же 2015-й, до речі, запам'ятався вірменам і як рік так званого «електро-майдану». Вірмени протестували через різке здорожчання електроенергії. Проте жодного разу мітинги у Вірменії не змінювали владу. І поки що партія прем'єра, та й сам Сарґсян, не готові до компромісів.

У п'ятницю 22 квітня до протестувальників вийшов новий, за змінами Конституції позбавлений серйозних важелів влади, президент Вірменії Армен Сарґсян (однофамілець, не родич екс-президента і теперішнього прем'єра Сержа Сарґсяна – ред.).

Пізніше того ж дня поліція затримала близько двох сотень людей. Серед них і лідери протестів Арарат Мирзоян, Нікол Пашинян та Сасун Мікаелян.

Проте, тисячі вірмен залишаються на вулицях Єревана та інших великих міст і сподіваються, що їхня мирна революція усе ж таки змінить країну. Аналітики звертають увагу: цього разу протест інакший. Чи не вперше його рушієм стали молодь і студенти.

За матеріалами Громадського, української та вірменської служб Радіо Свобода

протести вірменія

Знак гривні
Знак гривні