В Івано-Франківську збираються штрафувати за побілені дерева та бордюри (ФОТО)

Комунальники Івано-Франківська цього року відмовляються від побілки бордюрів, дерев та стовпів. Але в місті досі білять на своїх територіях «структурні підрозділи культури та медицини».

Про це розповів виданню «Місто» директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою міста Михайло Смушак, - передає Заборона.

«Це даремне витрачання часу і ресурсів. Адже потрібно закупити вапно, а ще заплатити працівникам, які це робитимуть. Наразі заборонити не можемо. Але це тимчасово, сподіваюся. Адже у нових правилах благоустрою офіційно прописана заборона за такі дії. Сподіваюся, що на наступній сесії правила затвердять. Краще нехай позамітають біля себе, аніж побілкою займаються», – розповів він.

Нові правила благоустрою мають ухвалити на сесії міської ради у травні. Якщо вони стануть чинними, за побілку бордюрів і дерев буде стягуватися штраф. В Україні ще з 2006 року в забороняється білити вапном декоративні дерева і малі архітектурні форми.

Звичка фарбувати у білий колір дерева і елементи міського благоустрою з’явилась за часів Радянського Союзу.

Ця традиція походить з радянської армії. За часів Другої Світової це мало якийсь сенс — межі трас, по яких рухались військові, фарбували у білий колір для того, щоб не вмикати вночі фари на вантажівках, аби автоколону не побачила ворожа авіація.

прикарпаття місто

Знак гривні
Знак гривні