МОЗ розповів про порушення при підписанні декларацій із лікарем (+ІНФОГРАФІКА)

Заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк попереджує: якщо ви бачите наступні явища, знайте, це не справжня кампанія з вибору лікаря:

Це - неправильно

"Творчі" оголошення.

Всі заклади первинної допомоги матимуть стандартні макети оголошень з інструкціями для вас, куди звернутися, як обрати лікаря, які документи мати з собою.

Будь-яка інша творчість не має стосунку до кампанії "Лікар для кожної сім'ї".

Порушення вільного вибору.

Деякі заклади будуть намагатися підписувати декларації лише за місцем реєстрації. Вони порушують норми закону 2168 та наказ про порядок вибору лікаря №503.

Одна з головних ідей реформи - дати можливість обирати лікаря вільно.

Маніпуляція та залякування.

Це коли вам кажуть "не підпишеш з нами декларацію - не будемо обслуговувати і т.д". Чіткий перелік послуг первинної допомоги прописаний в наказі МОЗ № 504 "Про порядок надання ПМД". Всі вони безоплатні. Ніхто не може вимагати з вас платити за первинну допомогу.

Якщо ви не підпишете декларацію зі своєю поліклінікою - нічого не станеться. Обирайте лікаря, якому довіряєте.

Фейкові декларації.

Всі декларації заповнюються в електронному вигляді уповноваженим працівником закладу і лише після цього роздруковуються для підпису пацієнтом. Ви верифікуєте свої дані через мобільний телефон.

Якщо з вами підписують будь-які паперові "декларації", збирають персональні дані в журнальчик тощо - відбувається щось не те.

Що робити, якщо бачите це? Ви можете написати скаргу згідно з законом. А ще краще - робіть фото і надсилайте нам, вказуючи заклад.


Як підписати декларацію з особистим/сімейним лікарем (ІНФОГРАФІКА)

Ковтонюк також попереджує:

Зараз ходить багато "лякалок" про те, що треба підписати декларацію з лікарем до 2 квітня, інакше:

- не будуть обслуговувати
- послуги стануть платними
- не будуть вакцинувати дітей
- випаде волосся
- і так далі.

Все це роблять ті медичні заклади, які дуже хочуть, щоб пацієнти обирали саме їх, але які лише роблять свої перші кроки в маркетингу та турботі про пацієнта.

Офіційно: кампанія з вибору лікаря починається 2 квітня і не закінчиться ніколи.

Не поспішайте. Ця реформа не для того, щоб люди 2 квітня записалися аби куди, а для того, щоб вони скористалися можливістю обрати саме того лікаря, якому вони довіряють.

А що буде, якщо всі 2 квітня підуть підписувати декларацію? - Правильно, буде черга. Черга - це неприємно. І це вдвічі неприємно, коли вона була геть непотрібна.

Зберігаємо спокій. Шукаємо хорошого лікаря. Обираємо його.

Ніхто не запізниться.

реформи технології корупція медицина

Знак гривні
Знак гривні