Головою Нацслужби здоров'я, яка контролюватиме розподіл 80 мільярдів, став представник приватної медицини

Главою Національної служби здоров'я став заступник гендиректора приватної клініки ISIDA Олег Петренко. Відповідне рішення Кабінет міністрів ухвалив під час засідання 28 березня.

«28 березня 2018 року, напередодні старту національної кампанії «Лікар для кожної сім’ї», Уряд ухвалив 18 нормативних актів для впровадження змін в охороні здоров’я і призначив Головою Національної служби здоров’я України Олега Петренка», — йдеться у повідомленні, яке цитує Громадське.

Зазначимо, що медичні заклади у межах реформи мають укласти договори із Нацслужбою здоров'я.

Петренко розповів про перші кроки Нацслужби здоров'я. Зокрема, протягом трьох днів голова НСЗУ офіційно зареєструє новий орган центральної виконавчої влади.

«Ми працюватимемо, щоби вже з липня заклади, які у квітні почнуть підписувати декларації з пацієнтами і хочуть показати кращий сервіс і кращу якість медичних послуг, були винагородженні кращим фінансуванням. Тож у найближчі місяці у мене і у НСЗУ, створення якої тепер можна розпочати, є багато завдань», — зазначив Петренко.

Заступник гендиректора приватної клініки ISIDA Олег Петренко за результатами трьох етапів набрав найбільшу кількість балів — 14,64.

Друге місце посів Андрій Вишневський, колишній заступник міністра юстиції. Він набрав 13,16 балів.

Петренко від 2003-го по 2005 рік працював в українському представництві німецької фармакологічної компанії «Берінгер Інгельхайм».

Олег Петренко має досвід менеджменту найбільших приватних клінік Києва. Перед роботою в ISIDА він був першим заступником гендиректора клініки «Оберіг».

У 2005-2006 роках був радником міністра охорони здоров'я.

Петренко був одним з 12 експертів, які розробляли концепцію реформування системи охорони здоров'я, яка лягла в основу ухваленого Верховною Радою закону.

Для Національної служби здоров'я, яка буде єдиним замовником медичних послуг, передбачені 8,2 млрд грн, з яких 8 млрд грн буде спрямовано на фінансування надання первинної медичної допомоги. Загалом Нацслужба контролюватиме 80 мільярдів держкоштів на медицину.

Відповідальні за гроші, закупівлі, вакцини, якість медицини

Національна служба здоров'я — новостворений центральний орган виконавчої влади, підпорядковується Міністерству охорони здоров'я. Саме НСЗУ розпоряджатиметься державними коштами, які йдуть на відшкодування вартості медикаментів у межах програми «Доступні ліки», закупівлю препаратів і надання гарантованих державою медичних послуг. На ці потреби з державного бюджету виділяється близько 80 мільярдів гривень. Нацслужба також перевірятиме ефективність використання отриманих коштів.

"Якщо йдеться про якість обслуговування, це компетенція НСЗУ. Приміром, замість 4-місної палати, як це прописано в договорі, пацієнта поклали в 6-місну, або сказали, що немає ліків, хоча вони повинні бути, адже за них заплатили з бюджету й вони входять до стандарту лікування. Тобто, НСЗУ укладає договір і перевіряє його виконання, так само, як страхова компанія перевіряє виконання умов страхового договору", — пояснюють функцію новоствореного органу в МОЗ.

Крім того, Національна служба здоров'я прогнозуватиме потреби населення в лікарських засобах і медичних послугах. Це означає, що саме на основі моніторингу НСЗУ здійснюватимуться закупівлі вакцин або ж стенти для серця.

бюджет медицина

Знак гривні
Знак гривні