Розвиваючі відео нічого не дають немовлятам, зате дають батькам

Відео можуть зайняти маленьку дитину і розважити її, але не навчити чомусь новому. Тож батькам не слід обманювати себе - вони просто "купують" собі трохи відпочинку.

Такого висновку дійшли педіатри, які дослідили вплив YouTube-відео на розвиток дитини у віці від півроку до двох років.

Дослідження опублікували в журналі Acta Paediatrica.

Резюмує українською Громадське.

Як зазначають вчені, інтелектуальний розвиток дитини починається в дуже ранньому віці. Наприклад, до півроку немовлята вже вміють встановлювати семантичні зв’язки між відомими словами та запам’ятовувати нові, а до року вже починають активно їх використовувати.

Важливу роль в ефективному розвитку в цьому віці грає щоденна діяльність дітей: ігри, спілкування з батьками або читання.

З розвитком технологій, батьки дедалі частіше використовують гаджети для навчання дітей: наприклад, вчать їх бавитися в розвивальні ігри або просто показують їм відеоролики.

Ефективність такого методу навчання немовлят перевірили вчені з Технологічного інституту Нетеджі Сабхас (Нью-Делі) за участю Савіти Ядав. У їхньому дослідженні взяли участь 55 дітей: на момент початку спостережень кожному з них було близько півроку.

Вчені проводили спостереження чотири рази — коли дітям було півроку, рік, півтора і два. Під час них вивчали, як добре діти вміють користуватися гаджетами. Як вони поводяться, коли дивляться відео, чи можуть впізнавати окремих людей на відео та якому контенту вони віддають перевагу.

До року більшість учасників навчилися впізнавати на відео своїх родичів, а ще через півроку — самих себе. До цього ж віку більшість дітей навчилися натискати кнопки, при цьому точно не розуміючи їхнього призначення: навички управління смартфоном не з’явилися у них і в два роки. Близько половини дітей до двох років навчилися розрізняти на відео людей, яких не бачили в реальному житті.

До дворічного віку навчальний ефект відео виявився доволі обмеженим: діти запам’ятовували нові слова, вимовлені на відео, тільки після повторення їх батьками. Крім того, вчені відзначили, що немовлята віддавали перевагу барвистій рекламі, відео з іграшками та повітряними кульками, а також з кількома танцюристами.

Отже, дослідники відзначають, що перегляд відео немовлятами у віці до двох років — не найефективніший спосіб навчання, проте може розважити або зайняти дитину.

наука телебачення технології медицина

Знак гривні
Знак гривні