Кількість пластику в океані зросте втричі за десятиліття. Хто викидає найбільше? (ІНФОГРАФІКА)

Протягом найближчого десятиліття кількість пластику в морях і океанах може збільшитися втричі, якщо не вжити рішучих заходів.

Про це йдеться в доповіді організаціїї Foresight для британського уряду, повідомляє Новий час.

Один з авторів доповіді, професор Едвард Хілл з Британського національного океанографічного центру, сказав: "Океан критично важливий для майбутнього нашої економіки. Дев'ять мільярдів чоловік мають потребу в ньому, як у джерелі продовольства. А нам так мало відомо про його нинішній стан".

Документ також підкреслює різноманіття загроз, яким піддається океан: тут і пестициди в стічних водах, і добрива з ферм, і промислові токсини, і відходи фармацевтичних виробництв.

У доповіді відзначаються багато проблем, в тому числі висловлюється стурбованість з приводу пластикового сміття, обсяги якого в океані, за прогнозами, будуть рости в період між 2015 і 2025 роками. Його автори вважають за необхідне об'єднання зусиль кількох відомств в рамках загальної політики освоєння і охорони океану.

Автори підкреслюють, що якщо урядам вдасться знайти шляхи порятунку біологічного різноманіття океану, вони можуть отримати численні вигоди від його освоєння, в тому числі нові сировинні ресурси, або навіть ліки від раку.

Згідно з прогнозами авторів дослідження, найбільш динамічними галузями "океанської економіки" стануть використання енергії морського вітру, розведення і вирощування різних аквакультур (риби, водоростей і ін.) і переробка риби. Очікується також збільшення обсягів промислового лову риби.

Хто викидає найбільше

Група науковців дослідила, з яких країн походить найбільше пластикових пляшок, пакетів та іншого пластикового сміття, яке забруднює світовий океан, - передає Wall Street Journal.

Результат на нашій інфографіці - в мільйонах тонн на рік. National Geographic пояснює: якби весь щорічно викидуваний у море пластик винесло на берег - це б означало 15 пластикових пакетів на кожен метр морського узбережжя у світі.

Та сама інфографіка англійською - на Statista

екологія інфографіка катастрофа природа

Знак гривні
Знак гривні