Чому масовано обшукують Нову пошту? Позиції сторін

Власники "Нової пошти" в кількох інтерв'ю та на (платній) прес-конференції вже заявили, що дії влади шкодять інвестиційному клімату в країні, а бізнес працює для українців. ГПУ підозрює компанію в ухилянні від сплати податків в особливо великих розмірах. Уряд заявляє, що "треба розібратися".

Позиція Нової пошти

"Вперше в моїй практиці роблять обшук мого кабінету і мене особисто. Забирають особистий комп'ютер. Відчуваю, як просто на очах покращується інвестиційний клімат в країні", - так у Facebook відреагував на обшуки співзасновник "Нової пошти" Володимир Поперешнюк.

Він уточнив, що до його офіса прийшли десять працівників прокуратури, а вхід-вихід перекрила Нацполіція.

"Платиш 2,3 млрд грн податків, створюєш 30 тисяч робочих місць, сприяєш розвитку малого та середнього бізнесу і отримуєш велике спасибі від держави у вигляді обшуків офісів по всій країні. В мій офіс вдерлися 10 працівників прокуратури, вхід-вихід перекрила Нацполіція. Вилучили мій особистий ноутбук: зараз чекаємо їхнього спеціаліста для копіювання всіх файлів. Хотіли забрати — я не дав. Перерили всі мої папери, обмежили моє пересування офісом і дзвінки. Такого приниження я не пам’ятаю! За іронією, якраз сьогодні завершили стратегічну сесію щодо інвестицій в Україну. А тут, вечір - п’ятниця – прокуратура – поліція - обшуки! Класика жанру. Всім гарного вечора і хай живе свобода підприємництва!" - зазначив Поперешнюк.

Клімов і Поперешнюк

“Були проведені обшуки в 42 касах в 6 відділеннях по всій Україні і в офісі. Жодних порушень не було, тільки в відділенні номер 1 міста Харкова правоохоронці вилучили 132 тис. гривень”, – сказав інший співвласник В’ячеслав Клімов.

“Це були гроші клієнта, які очікували переказу через нашу фінансову компанію “Пост Фінанс”. Вони призначалися одній компанії, і очікували видачі клієнтам. Про це є відповідна проводка і відображення у фінансових документах “Пост Фінанс”, – додав він.

“Ми будемо це оскаржувати, тому що це абсолютно законні і відображені у фінансовій звітності компанії “Пост Фінанс” гроші, які належать нашим клієнтам. Напевно, саме про ці гроші говорить прес-секретар генпрокурора”, – підсумував співвласник компанії.

Позиція ГПУ

Речниця Генпрокуратури Лариса Сарган пояснила, що "за даними ДФС та за матеріалами кримінального провадження, посадові особи групи споріднених компаній використовували злочинну схему, спрямовану на надання послуг з переводу в готівку безготівкових коштів та з мінімізації податкових зобов'язань підприємств-клієнтів шляхом формування фіктивного податкового кредиту з проведенням безтоварних операцій з використанням підроблених документів підприємств з ознаками фіктивності, що призводило до несплати податків в особливо великих розмірах".

Генпрокурор заслухає матеріали провадження в присутності адвокатів представників ТОВ "Нова пошта" наступного тижня.

"Якщо доказів порушення законодавства з боку посадових осіб ТОВ "Нова пошта" не буде здобуто, кримінальне провадження буде закрито", - зазначила Сарган.

Позиція уряду

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман ініціює перевірку законності обшуків у «Новій пошті» й низці компаній IT-сфери, передає прес-служба уряду.

«Минулого тижня відбулася низка обшуків у представників українського бізнесу. Я хочу сказати, що буду захищати легальний, офіційний бізнес. Нам потрібно розібратися, що відбувається», – сказав Гройсман.

Він додав, що необхідно зробити висновки по кожному випадку.

«Найближчими тижнями проведемо засідання з метою перевірки, чи використовувався тиск», – заявив Гройсман.

Що сталося

16 березня представники Генеральної прокуратури провели близько 15 обшуків складських та офісних приміщень «Нової пошти» в Києві, Полтаві, Харкові, Одесі, Львові та Дніпрі.

У прокуратурі повідомили, що в результаті слідчих дій були вилучені документи, гроші, які не обліковані та не оприбутковані в касі та в бухгалтерських документах.

Кримінальне провадження щодо «Нової пошти» розслідують за статтями «зловживання службовим становищем» і «ухилення від сплати податків».

За версією слідства, було здійснено «прикриття незаконних фінансових послуг, що призвело до ненадходження до бюджетів коштів, а також умисне ухилення від сплати податків… службовими особами ТОВ «Нова Пошта» у особливо великих розмірах при здійсненні ліцензійної діяльності з переказу грошових коштів, доставки товарів (посилок) та міжнародних перевезень».

За матеріалами Економічної правди, Радіо Свобода й ТСН

скандал конфлікт бізнес

Знак гривні
Знак гривні