На Заході масово заговорили про нову Холодну війну з Росією. Огляд преси (ФОТО)

Між Великою Британією та Росією – «нова Холодна війна». Так західна преса називає відповідь Лондона на отруєння російською хімічною розробкою колишнього розвідника Сергія Скрипаля та його дочки в англійському містечку Солсбері.

Цей конфлікт уже сформував нову антикремлівську коаліцію, до якої долучились Сполучені Штати, Франція та Німеччина, - пише Радіо Свобода.

Друга холодна війна - стаття на вікіпедії

Нова холодна війна вже почалася - The Nation, 8 березня

Нова холодна війна Путіна - New Statesman, 14 березня

Наближається друга холодна війна, й ми самі винні - Independent, 15 березня

Лейборист Корбін застерігає проти нової Холодної війни - Bloomberg, 16 березня

Знову в СРСР: Путін і нова холодна війна - The Globe and Mail, 17 березня

Європейський союз має намір засвідчити повну солідарність із Великою Британією й оголосити свою «оновлену політику» щодо Росії з огляду на інцидент із отруєнням в Солсбері колишнього офіцера російського ГРУ Сергія Скрипаля і його дочки, повідомляє кореспондент Радіо Свобода в Брюсселі.

Відповідь Британії – надто м’яка, країна не вчиться на власному досвіді, каже експерт аналітичного центру Atlantic Council Аґнія Ґріґас.

Та санкціями Британія не обмежилась – залучила проти Росії союзників на терміновому засіданні Ради безпеки ООН. Сполучені Штати відразу підтримали Лондон.

США, Велика Британія, Франція та Німеччина виступили зі спільною заявою: Москва повинна пояснити витік «Новачка» і розкрити деталі його розробки. А міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон навіть припускає, що наказ використовувати хімічну зброю віддав особисто президент Росії Володимир Путін.

Конфлікт вийшов навіть на рівень НАТО – ніколи раніше хімічну зброю не застосовували на території країн-членів Альянсу. Фактично, проти Кремля сформувалась нова міжнародна коаліція.

«Напад у Солсбері відбувся на тлі безрозсудної поведінки Росії, яку вона має останні роки. Як от незаконна анексія Криму і військова підтримка сепаратистів на сході України», – заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 15 березня.

світ конфлікт захід росія

Знак гривні
Знак гривні