Українець опублікував жартівливу фейкову новину на Facebook. Вона набрала 23 тисячі репостів (ФОТО)

Менеджер спецпроектів AIN.UA Олександр Лінник для експерименту опублікував у Facebook жартівливу картинку про перемогу на «олімпіаді мемів» і за кілька днів отримав понад 20 тисяч репостів.

В пості обіграно "стоп'ятсот" як "дуже багато" та мем "понад 9000".


Як полагодити Facebook? Алгоритми цієї соцмережі розганяють фейки, знищують довіру і допомагають Росії

«Десятки людей стали писати мені особисто і додаватися в друзі. Хтось щиро вітав, один користувач поцікавився, куди скинути біткоїни на честь перемоги, але більшість звинувачували в тому, що я поширюю фейкову новину і стою на службі Кремля, або намагалися довести, що кількість країн куди менше дев’яти тисяч», — зазначив Лінник.

Жарт на основі справжнього фейку

На жарт Лінника надихнула історія школяра Антон Ципка. Аналогічна по суті картинка з ним розповідала про непомічену великими ЗМІ та телеканалами історію звичайного сільського хлопця, який переміг на олімпіаді з інформатики в Тегерані.

Виявилося, що школяр зайняв не перше місце, а виграв золоту медаль і в загальному заліку взяв 8-е місце.

Більше того, ця історія є калькою з росіянина Кочергіна, який насправді зайняв якесь там 29 місце:

Лінник замінив фотографію Антона на свою, олімпіаду з інформатики в Тегерані на «олімпіаду з мемів» в Горішніх Плавнях, кількість учасників і країн, на 100500 і 9000 відповідно, а щоб підкреслити серйозність перемоги, додав у кутку картинки медаль Пурпурового Пепе (адаптований варіант американської медалі Пурпурове серце).

За словами Лінника, спочатку картинку поширювали в основному ті, хто розумів, що це жарт, усвідомлюючи проблему спекуляцій на уявних перемогах незнайомих людей. Пізніше абсолютна більшість людей репостила картинку, вірячи в те, що Лінник справді переміг і потребує підтримки.

«Під моїм постом почали з’являтися коментарі незнайомих мені людей, а підписи до самих репостів іноді були смішнішими від картинки. Багато користувачів не побачили в ній нічого підозрілого, а інформацію прийняли за чисту монету, викриваючи олігархічну владу в тому, що вона нічого не зробила для підтримки «чемпіона» — дадав автор фейка.


Дослідження MIT: фейки у Твіттері поширюються швидше за "нудну" правду

«Це яскравий приклад того, чому взагалі існують фейкові новини і як вони стають такими популярними», — пише видання.

Він закликав українців перевіряти інформацію і не репостити все підряд.

Часом ті самі людини шейрили бездумно практично ідентичні тексти:

Дослідження Масачусетського інституту показало, що реальні люди поширюють фейки так само активно, як боти.

Мораль: думайте!

Використано та доповнено український переклад Громадського

наука соцмережі інтернет пропаганда

Знак гривні
Знак гривні