Радбез ООН збирається сьогодні щодо ситуації в окупованому Криму

Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй 15 березня проведе засідання щодо ситуації в анексованому Криму.

Про це повідомляється на сторінці української місії при ООН у Twitter, - передає Радіо Свобода.

«У четвер, 15 березня, за ініціативи України Рада Безпеки ООН проведе засідання у форматі Арріа щодо ситуації в окупованому Криму», — йдеться у повідомленні.

Початок засідання заплановано на 21:00 годину за київським часом.


Кампанія "виборів Путіна" завершиться в анексованому Криму

Водночас, речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко повідомив, що на засіданні обговорюватимуть у тому числі підготовку російською владою на окупованому півострові «виборів» президента РФ, а також можливі шляхи деокупації української території, передає «Укрінформ».

«Україну на засіданні представлятиме заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль. Крім членів Ради Безпеки, в дискусії також братимуть участь представники Меджлісу кримськотатарського народу. Очікується також звернення колишнього спеціального радника генсека ООН щодо України Роберта Серрі», — зазначив український дипломат.

Проведення слухань ініціювала делегація України в ООН. Її підтримали нинішні члени Радбезу, зокрема Швеція, Велика Британія, Польща, Нідерланди та Сполучені Штати.

Засідання РБ ООН за формулою Арріа проводяться, щоб надати членам Ради можливість отримати інформацію від широкого кола учасників, які зазвичай не можуть бути заслуханими в Радбезі. Такі обговорення можуть проводитися в закритому (за участю лише членів РБ ООН) та відкритому (для всіх держав-членів ООН) форматах і дозволяють вести прямий діалог з представниками урядів, міжнародних організацій та недержавними акторами з питань, які входять до сфери компетенції РБ ООН.

Такий формат засідань названо на честь посла Венесуели Дієго Арріа, який почав застосовувати цю практику в 1992 році як представник Венесуели в Раді (в 1992-1993 роках).

крим оон путін вибори окупація анексія

Знак гривні
Знак гривні