Британія видворяє російських дипломатів - російські ринки падають

Російські фондові ринки відреагували падінням на рішення Британії про видворення російських дипломатів.

IMOEX Russia впав на 1,3% після заяви Мей про видворення 23 російських дипломатів з Великої Британії та застосування інших заходів проти Росії.

Про це повідомляє Bloomberg.

Повідомляється, що таке падіння є найбільшим за останні 2 тижні.

Крім цього, впали акції російських «Газпрому» та «Сбербанку».

«Немає сумніву, що заходи, запроваджені Прем’єркою Британії, позначаться на інвестиційній привабливості Росії», — зазначив Джуліан Ріммер, трейдер Інвестиційного банку в Лондоні.

Прем’єрка Британії Тереза Мей заявила про видворення з країни 23 російських дипломатів, призупинення двосторонніх відносин між Британією та Росією та запровадження інших заходів у зв'язку з отруєнням екс-розвідника Сергія Скрипаля.

23 російські дипломати мають протягом тижня залишити країну.

«У них є тиждень на те, щоб поїхати. Це буде найбільше видворення за понад 30 років», – сказала Мей.

Також Британія заморожує усі російські державні активи та підвищує перевірку літаків з РФ.

Мей заявила, що Росія вчинила замах на вбивство Скрипаля та його дочку і поставила під загрозу безпеку громадян Британії.

Міністерство закордонних справ Великої Британії також повідомило про скликання екстреного засідання Ради безпеки ООН через отруєння колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки.

12 березня, виступаючи перед британськими депутатами, прем'єрка Британії Тереза Мей заявила, що Росія «ймовірно несе відповідальність» за отруєння Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.

Мей дала Росії 36 годин на роз'яснення «як речовина, використана проти Сергія Скрипаля та його дочки, потрапила до Британії». У Росії ж закликали «не говорити мовою ультиматумів» з ядерною державою.

Британський регулятор у сфері телерадіомовлення (Ofcom) у зв'язку з «інцидентом щодо Скрипаля» не виключив можливості перегляду умов ліцензії, на підставі якої телеканал RT працює у Британії. А РФ погрожує заборонити британські ЗМІ у разі блокування Russia Today.

66-річний громадянин Росії Сергій Скрипаль потрапив до лікарні з важким отруєнням 4 березня. З ним була його донька. Поліція Британії заявила, що Скрипаля отруїли речовиною нервово-паралітичної дії. Британська розвідка вважає Росію причетною до отруєння екс-розвідника Скрипаля.

Полковника військової розвідки РФ на пенсії Сергія Скрипаля у 2006 році засудили до 13 років ув'язнення за шпигунство на користь Британії. Його визнали винним у передачі свідчень російських агентів, які працювали під прикриттям в ЄС, Секретній розвідці Британії.

Екс-розвідника звільнили в межах обміну між США і Росією у 2010 році. Його помилував тодішній президент РФ Дмитро Медведєв.

Тоді Росія, крім Скрипаля, вислала в США Ігоря Сутягіна, Олександра Запорізького і Геннадія Василенка. Водночас із США вислали 10 звинувачених у шпигунстві на користь РФ громадян, серед яких була Анна Чапман. Незабаром Скрипаль отримав притулок у Великій Британії.

За матеріалами Громадського телебачення

кримінал кремль росія британія скрипаль

Знак гривні
Знак гривні