Рада прийняла новий закон про реабілітацію репресованих в СРСР

Верховна Рада України 13 березня ухвалила закон №6574 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917 – 1991 років». За документ проголосували 237 депутатів.

Як зазначається у пояснювальній записці, законопроект розроблено з метою відновлення прав осіб, які були засуджені у позасудовому порядку, а також засуджені за діяння, які не вважаються злочинами у цивілізованому суспільстві.

«Парламент ухвалив закон, який дає можливість по-новому розпочати процес реабілітації тих, хто був репресований радянським тоталітарним режимом», – так у Facebook прокоментувала рішення Верховної Ради співробітниця Українського інституту національної пам’яті Аліна Шпак.

Новий закон змінює викладені в законі України «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні» формулювання «з метою більш чіткого визначення категорій осіб, які мають право на реабілітацію, уточнення та визначення вживаних термінів».

«Ухвалення цього законопроекту відновлює справедливість – адже він знімає тавро «ворогів народу», «вбивць», «шпигунів», «диверсантів» з тих людей, які боролись за незалежність України. Цими змінами Україна нарешті дає можливість відновити справедливість морального характеру перед тими, хто боровся за незалежність. Законопроект про реабілітацію жертв комуністичного тоталітарного режиму є логічним продовженням декомунізації та переосмисленням нашого минулого. Це важливі висновки, які ми усі маємо зробити для того, щоб будувати нове майбутнє України – з власною історією та героями», - коментує Аліна Шпак.

Зокрема Аліна Шпак акцентувала, що вводиться категорія потерпілих від репресій - родичів людини, яка була репресована комуністичним режимом. Також, запропонована нова процедура реабілітації, що максимально враховуватиме усі обставини здійснення репресії проти конкретної особи - це регіональні комісії з реабілітації при обласних державних адміністраціях, які збиратимуть документи.

За матеріалами Радіо Свобода та прес-служби УІНП

закон історія срср

Знак гривні
Знак гривні