Головою ЦРУ вперше стала жінка - але їй одразу пригадали участь у тортурах

Уперше Центральне розвідувальне управління США очолить жінка — Джина Хаспел.

Раніше Хаспел працювала заступницею глави відомства Майка Помпео.

«Джина Хаспел стане новим директором ЦРУ, першою жінкою на цій посаді», — написав Трамп у Twitter, перекладає Громадське.

Майка Помпео натомість призначили держсекретарем США замість Рекса Тіллерсона, звільненого президентом Дональдом Трампом.

Хаспел - шпигунка (чи розвідниця, якщо хочете) з 1985 року, працювала переважно за кордоном.

Джина Хаспел - непогана шпигунка: виявилось важко знайти її достовірну фотографію, тому:

Хаспел давніше вже звинувачували в участі в тортурах: New York Times заявляє, що вона у 2002 році командувала допитом із тортурами двох підозрюваних у тероризмі в таємній тюрмі в Таїланді, а потім була відповідальна за знищення відеодоказів цих тортур.

Звільнення Тіллерсона

Як повідомляє NBC, напруженість у стосунках Трампа й Тіллерсона була помітна, коли держсекретар публічно відійшов від позиції Трампа щодо реакції на насильство у Шарлотсвіллі. Тоді Трамп звинуватив обидві сторони протестуючих в зіткненнях в Шарлотсвіллі, а Тіллерсон засудив насильство та прояви дискримінації й ненависті.

«Але було багато інших суперечок», — наголошує американський телеканал.

Відмінність у політиці Трампа і його держсекретаря постала гостро, коли президент у жовтні 2017 року заявив, що Тіллерсон «марнує час», намагаючись вести переговори з Північною Кореєю.

«Збережіть свою енергію, Рексе. Ми зробимо те, що має бути зроблено», — писав тоді Трамп.

У жовтні того ж року Тіллерсон, за даними NBC, був близький до того, аби піти з посади, однак залишився до кінця 2017 року. За даними джерел телеканалу, у липні 2017-го Тіллерсон називав президента «ідіотом» після зустрічі з командою нацбезпеки.

сша трамп хоспел тіллерсон

Знак гривні
Знак гривні