Організаторка Маршу жінок, яку судять за плакат, мусила тікати з суду від ультраправих молодиків (ФОТО)

Олена Шевченко, організаторка “Маршу жінок”, який вiдбувся 8 березня в Києві, повідомила, що в Шевченківський суд Києва по справі про банер, який учасниці використовували під час події, прийшли представники “правих сил”.

На фото, які виклала Шевченко, видно, що серед тих, хто прийшов, є представники праворадикальної організації С14, пише видання "Заборона":


Ультраправі з С14 прямо пропонують "покошмарити ворогів" за гроші (ФОТО)

В результаті тиску та спроб залякування засідання суду було перенесено.

Шевченко та інші активісти прийняли рішення викликати приватну охорону і разом з ними залишили будівлю суду через інший вихід.

Йдеться про використання сторонніми учасницями маршу (не організаторами) банеру з малюнком, на якому зображена жінка, якій, серед іншого, пропонують гроші, б’ють хрестом у голову, зв'язують, підствляють вішалку (символ нелегального аборту) та колють стилізованим під символ "Національних дружин" тризубом у ногу:

Художниця заявляє, що її плакат не тільки не антиукраїнський, але й "дуже український".

Організатори видали офіційну заяву, в якій стверджують, що символ не є наругою над державними символами та що вони не цензурують плакати:

Втім, Олені Шевченко інкримінують статтю 185-1 КУпАП (Порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій).

У відповідь на це вона нагадує, що за тією самою статтею її вже судили в 2012 році, за часів Януковича:

Нагадаємо, скандал з приводу цього плакату триває від 8 березня. Одні обурюються ним як "порнографією" чи "наругою над державними символами", інші заявляють, що він викриває проблеми, коли згадка про ультраправе насильство викликала ультраправе насильство, та говорять про небезпеку цензурування.

Гумористи ж уже запропонували "цензурувати" плакат ось таким чином:

За матеріалами Хмарочоса, Заборони та фейсбука

скандал конфлікт суспільство

Знак гривні
Знак гривні