Порошенко підписав закон про ТОВ. Що це змінить?

Президент Петро Порошенко підписав закон №4666 про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю.

Про це він повідомив під час зустрічі з представниками бізнесу, - передає Громадське.


Як вплине на підприємців новий закон про ТОВ

Законом пропонується визначити порядок створення, діяльності, припинення товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю.

Що конкретно зміниться

По-перше, новий закон запроваджує гнучке європейське регулювання ТОВ. Це означає диспозитивність і здатність учасникам самостійно та гнучко регулювати корпоративні відносини.

Зміни не лише дають більше можливостей для українських підприємців, а й спрощують роботу іноземних компаній, які вкладають гроші в нашу країну та створюють нові робочі місця.

По-друге, реформа передбачає запровадження в ТОВ інституту корпоративних договорів. Ці договори зазвичай стосуються ключових умов створення і ведення бізнесу або виходу з нього. Тепер при укладанні корпоративних договорів можна буде самостійно визначати умови відповідно до потреб власників.

Це дає можливість повноцінно укладати договори в Україні та за українським правом, а це означає наблизити Україну до європейських підходів та й в принципі зробити ведення бізнесу простішим і зрозумілішим.

По- третє, в ТОВ запроваджується інститут наглядових рад, який давно функціонує у розвинутих країнах. Це збільшує прозорість та підзвітність підприємств, сприяє чесній конкуренції і є хорошим знаком для іноземних компаній та кредиторів.

Крім того, закон про ТОВ робить можливим інструмент застави корпоративних прав. Тобто, тепер можна буде отримати кредит чи фінансування під заставу частки підприємства, якою ви володієте. Це значно полегшує залучення додаткових коштів та відкриває великі можливості для розвитку бізнесу.

І насамкінець, цей закон захищає права міноритарних учасників. Тепер виключити з товариства учасника, який "систематично не виконує або неналежним чином виконує обов'язки", що є доволі суб’єктивним судженням, буде неможливо.

Також закон дає право учасникам товариства домовитися про механізм контролю за правочинами із зацікавленістю та уникати конфлікту інтересів між різними бізнесами одних і тих же партнерів.

Що далі

Ухвалення нового Закону вирішує низку болючих проблем для бізнесу, дозволяє Україні піднятись у рейтингу Doing Business за показником захисту прав міноритаріїв та загалом значно покращує бізнес-клімат.

Це великий крок вперед, але ще не кінцева мета. Попереду довгий шлях.

закон бізнес

Знак гривні
Знак гривні