Інфографіка про 600 жінок, що загинули від домашнього насильства, не відповідає дійсності

Про це пише юрист-криміналіст Анна Маляр, коментуючи інформацію, яка з'явилася до 8 Березня в ЗМІ, про те, що нібито за 2017 рік в Україні від домашнього насильства загинуло 600 жінок, тоді як на фронті за цей же період - 191 людина.

"Джерелом цієї, м’яко кажучи, суперечливої інформації названо Інститут демографії та соціальних досліджень.

Мене почали тегати здивовані френди і просити це прокоментувати. Друзі, на цю відповідь мені знадобилось три дні, бо довелось опрацювати вироки за 2017 рік, які є в Єдиному державному реєстрі судових рішень, та статистику на сайті Генпрокуратури. Наведені нижче цифри легко перевірити, бо джерела відкриті.

Вона вивела цифру в 278, умовну та з можливістю похибки.

Серед цих 278 смертей - 69% завдані співмешканцем, чоловіком, колишнім чоловіком, а 31% - завдані дітьми (так, так сини і дочки вбивають своїх мам).

По першій групі, коли вбивав співмешканець, чоловік, колишній чоловік. Якщо ви ретельно вчитаєтесь в матеріали справ, то побачите, що у добрій половині випадків насильство було взаємне і до останнього моменту злочину не було зрозуміло, хто з них стане жертвою, а хто вбивцею. Тобто, жінки застосовували насильство на рівні з чоловіками, при цьому обоє перебували в стані алкогольного сп’яніння.

По другій групі - там де вбивці власні діти. Тут теж є добра половина справ, коли спочатку мама вчиняла насильство по відношенню до дитини, а потім та виросла і відповіла.

Від редакції: ми в даний момент також намагаємося знайти звідки взялися дані про 600 убитих жінок в наслідок домашнього насильства.

інтернет скандал змі суспільство

Знак гривні
Знак гривні