Як корупціонери голосували за Антикорупційний суд

Антикорупційний суд – спеціальний орган, який зосередиться на корупційних злочинах топ-посадовців. Але, за іронією, у залі серед тих, хто вирішував долю Антикорупційного суду, були й самі фігуранти корупційних скандалів. До того, як вони поводились та голосували, придивились кореспонденти Радіо Свобода.

"буршнитовий депутат" Розенблат

Наприклад, Борислав Розенблат. Детективи НАБУ підозрюють його в отриманні хабарів за лобіювання видобутку бурштину. З депутата навіть зняли недоторканність, а ще – виключили з президентської фракції. Але він повернувся із судової зали у сесійну: вийшов на волю під заставу у 7 мільйонів гривень.

Ще один фігурант тієї ж «бурштинової справи», Максим Поляков, також позбавлений недоторканності і також на волі під заставу у 300 тисяч гривень.

Загалом у Національного антикорупційного бюро були або залишаються претензії до багатьох народних депутатів.

«Ми когось арештовуємо, когось затримуємо. Потім проходить деякий час. Під космічні суми люди виходять – і знову починається цей процес поновлення на посадах, скасування запобіжних заходів», – нарікає голова НАБУ Артем Ситник.

«Чи будете голосувати за Антикорупційний суд?» – запитав у Максима Полякова журналіст Радіо Свобода. «Обов’язково!» – відповів той, поспішаючи.

Більш говірким виявився Борислав Розенблат: «От сьогодні стоїть питання Антикорупційного суду для корупціонерів, а скажіть, будь ласка, а для українців які будуть суди? Корупційні? Тобто, там антикорупційні, а там будуть корупційні?! Я взагалі не розумію цього. Я не боюсь, тому що я, вибачте, не порушував закон».

Розгляд законопроекту відбувався за прискореною процедурою. Такий поспіх щодо важливого суду викликав критику депутатів, хоча у виступах на трибуні проявилася небачена єдність. Відтак інтриги, чи пройде варіант Петра Порошенка перше читання, не було. Натомість, інтрига залишалась в одному: хто із депутатів ризикне проголосувати проти.

Борислав Розенблат на голосування прийшов і сидів у своєму кріслі, натомість Максима Полякова на робочому місці не було – під час голосування за законопроект він стояв біля виходу за колоною.

«Ви все ж таки голосували сьогодні? – запитують знову журналісти Борислава Розенблата. «Ні-ні! Не голосував. Я послідовна людина. Тобто, на моє переконання, це абсурд, і те, чого сьогодні вимагають іноземці, вимагають органи МВФ, там інші від українського парламенту, щоб ми приймали закони».

Максим Поляков на запитання, чому він не голосував, відповів: «Я голосував за створення НАБУ і САП. І що ми отримали? Результат, ефект який? Нульовий. Антикорупційний суд – це фейк».

Максим Поляков

Показовий момент – жодного голосу «проти». Документ підтримали усі фракції. Хіба що «Опозиційний блок» та його ідейні сателіти у Верховній Раді майже не дали голосів «ЗА» президентський законопроект про Антикорупційний суд. Тепер текст допрацьовуватиметься до другого читання, бо до нього претензії є і в Венеційської комісії, і в МВФ, і у самих депутатів.

«В президентському варіанті закону Антикорупційний суд має розглядати справи про наркотики. Це така хитрість, щоб завалити суд некорупційними справами. Суд має відправляти за грати ТОП-корупціонерів», – наводить приклад депутат Єгор Соболєв.

Не викликає довіри у західних партнерів і процедура відбору суддів. Незалежність людей у мантіях – те, чого Адміністрація президента не хоче допустити, переконує депутат Мустафа Найєм. А наближений до Порошенка лідер фракції «БПП» Артур Герасимов дає зрозуміти – попереду тривалі дискусії.

«Ми очікуємо на професійну дискусію в комітеті для того, щоб якщо є професійні й фахові, а не політичні, думки відносно цього законопроекту, ми прийняли його в другому читанні», – каже Герасимов.

На внесення поправок у президентський законопроект у депутатів та фахівців є два тижні.

«В принципі, для того, щоб привести його у відповідність до вимог Венеціанської комісії, потрібно п’ять правок – це трошки тексту і трошки роботи. Але прогнозується, що ті, хто хочуть зірвати прийняття Антикорупційного суду, будуть вносити тисячі правок. Скільки їх буде, сказати зараз важко», – застерігає парламентар Леонід Ємець.

Депутати, які підтримують створення незалежного Антикорупційного суду, на початок процесу дивляться зі стриманим оптимізмом. Бо попри успішне перше голосування – тільки тепер у парламенті розпочнеться справжня битва за Антикорупційний суд.

розенблат поляков корупція суд

Знак гривні
Знак гривні