Мінсоцполітики хоче змінити пенсії, акцентувавши на стажі, а не зарплатні

Міністерство соціальної політики ініціює збільшення ролі стажу роботи в порівнянні із зарплатою при нарахуванні пенсії для пенсіонерів з великим стажем роботи.

Про це 5 березня повідомила прес-служба відомства, - передає Новинарня.

“Підготовка до другого етапу пенсійної реформи, який буде реалізуватися у 2019 році, вимагає нейтралізації сьогоднішніх дисбалансів, що їх виявила реформа на першому етапі”, – йдеться в повідомленні Мінсоцу.

Це стосується тих пенсіонерів, які мають чималий стаж роботи, але надбавки до пенсії у жовтні 2017 року вийшли невисокими, оскільки друга необхідна умова для адекватного розміру осучаснення – отримувана за свою роботу зарплата – виявилась не високою.

“Для цієї категорії пенсіонерів ми продумуємо механізм, як зробити так, щоб роль стажу була більшою, ніж роль заробітної плати”, – пояснив міністр соціальної політики Андрій Рева.

“Нагадую, що впроваджена пенсійна реформа відобразила ту соціальну реальність, в якій жили люди. І сьогодні ми вже по факту отримали результат, який змушує нас виправити деякі перекоси”, – додав він.

Ще одна окреслена проблема – перерахунок пенсії вийшов меншим від очікуваного у деяких пенсіонерів, з числа тих, хто працював уже після виходу на пенсію, а потім звільнився.

Так складається тоді, коли зарплата була меншою, ніж до виходу на пенсію. Тобто, стаж дорахували, а коефіцієнт упав, пояснили в Мінсоці.

За словами міністра, зараз також готуються законодавчі зміни, за якими стаж донараховуватиметься автоматично, а коефіцієнт заробітку встановлюватиметься за бажанням пенсіонера.

пенсії реформи

Знак гривні
Знак гривні