З окупованими територіями, попри офіційну заборону, триває нелегальна торгівля (ВІДЕО)

Хоча офіційно оптова торгівля з окупованими територіями заборонена, на лінії розмежування створили на перевалочну базу, через яку щодня перевозять тонни товарів.

Про це йдеться в матеріалі Радіо Свобода:

Логістичний центр на контрольно-пропускному пункті «Майорськ». Посеред білого дня на ринку ящиками відвантажують товар, хоча оптова торгівля тут заборонена.

– Ось тут 300-400 кілограмів масла. Це ж, очевидно, не для власного вживання. Ви для супермаркету якогось купуєте?
– Для людей, які замовляють, ми привозимо, – пояснює чоловік.
– Люди в Горлівці замовляють?
– Ну так.

З’ясовуємо, це – не звичайні покупці. Група організована, має керівника.

– А навіщо вам стільки масла, можете пояснити?
– Як навіщо? Он там «старша».
– «Старша» – це хто?
– Керує перевезеннями.
– Керівник чого?
– Нашою бригадою.

За тим, що відбувається, спостерігає співробітник фіскальної служби. Пояснює: нібито кожен з покупців не перевищив норму, дозволену наказом Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, і тому порушень немає.

– Цей наказ виданий для того, щоб люди купували продукти для власного вживання. Вам здається, що ця партія масла – для власного вживання?
– Ну це – думка кожного суто особиста, – відповів старший оперуповноважений з особливо важливих справ управління ДФСУ в Донецькій області Олександр Кочетков.
– А ваша особиста думка. У вас це не викликає підозр?
– Я свою думку тримаю при собі.

Як працює схема?

Логістичний центр на КПВВ «Майорськ» був створений для того, щоб звичайні українці з підконтрольних бойовикам територій могли купити якісні українські товари. Але, приїхавши сюди в робочий час, ви не побачите ані продавців, ані покупців, ані товарів. Тільки закриті кіоски і порожні прилавки.

Цій торговій точці – вже понад рік. Але знайти на контрольно-пропускному пункті хоч одного відвідувача логістичного центру журналісти Донбас.Реалії так і не змогли.

То невже логістичний центр на лінії розмежування – всього лише прикриття для нелегального бізнесу з окупованою територією?

Насправді це відбувається так:

Вантажівки заїжджають на територію центру. Далі товар перевантажують у пасажирські мікроавтобуси. Роблять це спеціально найняті люди. Формально все виглядає законно – кожен отримує по 150 кілограмів товару, що не перевищує норму. Після цього автомобілі вирушають в «сіру» зону – між блокпостами українських військових і бойовиків.

«Це в прямій зоні видимості, навпроти укріплень бойовиків, під їхнім чітким контролем. Бойовики часто виходять, зі слів людей, покурити, поговорити. Вони і перевантажують це вершкове масло в одну машину. Тобто, вони, типу, вже продали його. І повертаються знову. І так на день кілька разів», – пояснює глава військово-цивільної адміністрації селища Зайцеве Володимир Веселкін.

Процес нелегальної торгівлі на цьому відео точно повторює схему, яку журналісти Донбас.Реалії розкрили рік тому. Тоді ж вдалося з’ясувати – хто керує ринком:

Директор підприємства Артем Скрипченко рік тому запевняв: на ринку все законно. Зараз на дзвінки і смс-повідомлення Донбас.Реалії він не відповідає. Голову Бахмутської райадміністрації Володимира Бохонова, який без конкурсу віддав ринок приватного підприємця, звільнили в січні цього року. Відповідне розпорядження з формулюванням «за власним бажанням» опубліковане на сайті президента України. Примітно, що за три місяці до звільнення, СБУ затримало першого заступника Бохонова під час отримання хабара:

донеччина економіка сепаратизм корупція

Знак гривні
Знак гривні