Звідки ми насправді імпортуємо вугілля? Розпіареним південноафриканським - ледь пахне (ІНФОГРАФІКА)

Попри всі новини про "вугілля з Південної Африки", ми купуємо його доволі мало - хоча його вартість удвічі нижча, ніж російського.

Про це свідчать дані, зібрані Статистичним відділом ООН (UN Comtrade) та зведені в інтерактивні таблиці Trademap

Ідеться про вугілля та вугільні брикети (митний код 2701)

На другому місці після Росії за ціною - США, хоча звідти ми в 2016 році імпортували символічну кількість вугілля, а от надалі будемо купувати більше:


Україна купує антрацит з Пенсильванії - а Трамп задовольняє своїх виборців

НЕЗРОЗУМІЛА АНОМАЛІЯ. За даними Відділу статистики ООН, Україна купує американське вугілля в сотні разів дорожче, ніж у решти постачальників. Можливо, у статистичній таблиці ООН помилка або йдеться про якісь опції на майбутнє, проплачені Україною заздалегідь. Будемо розбиратися.

Підтримання пенсильванської робочої сили, як писали аналітики агенства Ройтерс - можлива частина угоди між урядами США й України в обмін на ось це:


Держдеп США схвалив постачання Джавелінів Україні

Останні повні дані - за 2016 рік. Загалом Україна імпортувала тоді 12.5 мільйонів тонн вугілля. Ось як вони розподілені, за даними Відділу статистики ООН:

ОНОВЛЕНО: ДАНІ ДЕРЖСТАТУ

Український Держстат наводить дещо інші дані - у Росії ми купуємо ще більше, натомість "зникає" цінова аномалія купівлі у США, бо й за ціною, і за кількістю імпорт зі США на другому місці за тим самим митним кодом. Імовірно, в таблицях UN Comtrade таки помилка щодо імпорту вугілля зі США.

Дані округлено та зведено до тих самих одиниць, для порівняння з інфографікою вище.

Допоможіть Текстам. Дайте дайте відповіді на запитання з нашої анкети. Щоб перейти на анкету, клікайте сюди.

інфографіка статистика вугілля

Знак гривні
Знак гривні