Конституційний Суд визнав неконституційним мовний закон Ківалова-Колесніченка

КСУ під час засідання 28 лютого ухвалив рішення, відповідно до якого ухвалений у 2012 році Закон „Про засади державної мовної політики“ визнається таким, що не відповідає Конституції України.

Про це повідомив Укрінформу працівник Конституційного суду.

"Конституційний суд під час засідання 28 лютого визнав неконституційним так званий мовний закон "Ківалова-Колесніченка", - зазначив співрозмовник.

Водночас, на сайті КСУ оприлюднено інформацію, що 28 лютого на пленарному засіданні Великої палати Конституційного суду України було ухвалено Рішення Конституційного суду України № 2-р/2018 у справі за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України „Про засади державної мовної політики“.

У коментарі Укрінформу заступник керівника Управління комунікації та зв'язків зі ЗМІ суду Світлана Папаяні повідомила, що повний текст рішення буде оприлюднений на сайті КСУ найближчим часом.

Як повідомлялося, Закон "Про засади державної мовної політики", який внесли народні депутати Вадим Колесніченко та Сергій Ківалов, був ухвалений, підписаний та набув чинності у 2012 році. У лютому 2014 року Верховна Рада скасувала закон про регіональні мови, однак після цього в. о. президента Олександр Турчинов відмовився підписувати це рішення.

Відтак закон досі чинний. Він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність національних меншин перевищує 10 відсотків.

конституція мова закон

Знак гривні
Знак гривні