Страйк в університеті Богомольця: що не поділили МОЗ та медичний виш

Конфлікт навколо Національного медичного університету імені Олександра Богомольця набирає нових обертів. Частина студентів та викладацького колективу оголосили безстроковий страйк на знак незгоди з рішенням Міністерства охорони здоров’я тимчасово відсторонити ректора Катерину Амосову. Інші студенти публічно заявляють, що не згодні зі страйком і називають його «саботажем навчального процесу».

Про це йдеться в матеріалі Радіо Свободи "Страйк без вибору".

страйк чи примус?

Позиція прихильників ректорки

Усе через зрив профільного іспиту для стоматологічного факультету та рішення міністерства перевірити роботу вишу й відсторонити ректорку.

На дверях більшості корпусів – замки й залізні ланцюги. Так страйковий комітет КМУ імені Богомольця блокує навчальний процес.

Ті, хто підтримують ректора Катерину Амосову, заявляють: виш зробив усе можливе, щоб разом із Центром тестування при МОЗ України провести іспит «Крок 1. Стоматологія». Тому, мовляв, керівництво не винне в зриві тестування 20 лютого. А усунути Амосову хочуть тому, переконані страйкарі, що вона від моменту призначення в 2014 році боролась із тіньовими корупційними схемами в університеті.

Все навіть ще складніше, каже сама Катерина Амосова. За її версією, Центр тестування (його директора Ірину Булах також відсторонили) спеціально саботував проведення іспиту в виші, адже розраховував отримати додаткові гроші.

Справа в тому, що задача цього центру, серед іншого, видавати сертифікати про складання екзаменів. І від моменту початку його роботи до початку 2017 року він безоплатно – і без сплати комунальних – наймав приміщення в НМУ імені О. Богомольця. За це виш безкоштовно користувався послугами центру.

Катерина Амосова

Проте університет вирішив подати до суду, щоб визнати угоду недійсною. Центр виселили, і він виплатив вишу гроші за певний період користування комунальними послугами, розповідає Амосова. А після цього почав вимагати гроші за вже надані послуги з оцінювання студентів на початку 2017 року.

«При цьому Центр обрав заручниками випускників, затримавши видачу їхніх сертифікатів про успішне складання «Кроків», що створювало штучну перешкоду для працевлаштування й зарахування в інтернатуру», – пише Амосова.

Позиція МОЗ

МОЗ став на бік дочірнього Центру тестування, закликаючи університет підписати нову угоду, вже на платній основі, говорить відсторонена ректор. Амосова висловила переконання, що такі вимоги незаконні і що вона стала жертвою наступу профільного міністерства.

Зривати навчальний процес не можна: йдеться не про страйк, а про «саботаж деяких членів адміністрації та ректорів» університету, каже в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

«Проблема не в комісії МОЗ, яка мала здійснити елементарну перевірку документації, а в страху втратити безмежну владу й нездорове уявлення про межі власних повноважень керівництвом НМУ», – написала вона на Фейсбуці.

Позиція студентів, які хочуть учитися далі

Не підтримує страйку і частина студентів університету. Організатори не запитували їхньої думки і на власний розсуд заблокували навчальний процес, скаржиться студентка 6-го курсу КНУ імені О. Богомольця Ксенія Михайлюк.

Ті, хто прийшов 26 лютого на заняття, побачили зачинені корпуси.

Викладачів не було на робочих місцях, і страйкарі не могли пояснити, коли поновиться навчання. Цей страйк незаконний, адже, по-перше, ніхто не може змушувати нікого до страйку, а в цьому випадку студентів поставили перед фактом. А по-друге, про страйк мали попередити за 7 днів, а не ставити перед фактом, говорить Михайлюк.

Студентів також непокоїть, що серед гасел страйкарів з’явились заклики до звільнення Уляни Супрун – це переводить протест у політичну площину.

«Ми не хочемо бути іграшками в якихось маніпуляціях, у з’ясуванні стосунків між університетом та міністерством», – каже Михайлюк.

Позиція МОН

Розкритикували страйк і в Міністерстві освіти та науки. Для студентів, які бажають навчатися, мають бути створені умови для нормального навчального процесу, йдеться в заяві. Студенти не можуть і не мають страждати від конфліктів, зокрема управлінських, заявили в міністерстві.

А КНУ імені О. Богомольця, схоже, готується до масштабної інформаційної кампанії: на тендерному сайті Рrozorro від імені вишу з’явилась пропозиція на 3 мільйони гривень про «Висвітлення діяльності університету в засобах масової інформації».

Виконувачем обов’язків ректора НМУ імені О. Богомольця поки є завідувач кафедри хірургії №1, президент «Асоціації колопроктологів України» Михайло Захараш.

освіта скандал медицина

Знак гривні
Знак гривні