Бойовики змушують водіїв змінити українські номери на сепаратистські, на яких за межі ДНР-ЛНР не виїдеш (ВІДЕО)

Три літери, три цифри і «триколор» замість українського прапора – «автономери» угруповань «ЛНР» та «ДНР» зовсім скоро стануть обов’язковими для всіх без винятку власників автомобілів на окупованих територіях.

Чим це відгукнеться за українським законодавством і що загрожує тим, хто не хоче відмовлятися від українських реєстраційних документів, розбиралися журналісти проекту Донбас.Реалії.

"З гордостью":

Ціна питання – майже 1300 рублів, або 650 гривень. У Донецьку автомобілів з «ДНРівськими номерами» – вже приблизно половина.

Відмова перереєструвати авто обернеться штрафом: від двохсот п’ятдесяти гривень до п’яти тисяч гривень.

У Донецьку термін обов’язкової реєстрації всіх автомобілів закінчиться вже цього літа. Зате тим, хто замінив номери достроково – обіцяють поблажливе ставлення.

«Даїшник» бачить здалеку у машини «ДНРівські» «номери» – і вони так лояльно ставляться і не зупиняють!» – каже журналістам водій.

В окупованому Луганську машин на звичних українських номерних знаках – поки більшість. Тут перереєстрацію автомобілів почали тільки цього місяця. Луганчани донецьким сусідам співчувають.

Українські номери не вилучають

Люди "перекручують" номери на блокпостах, але вважають це ризикованим.

Українські прикордонники підтверджують: якщо знайдуть номери з символікою угруповань, просто так не відпустять.

«У принципі, регулярно знаходимо. Десь в автомобілі у людей або в багажнику, або під сидінням вони ховають. Тому що в разі, якщо ми їх знаходимо, ми передаємо людину разом з цими «номерними знаками» до Національної поліції, і вони вже ухвалюють рішення», – зазначив помічник начальника Краматорського прикордонного загону Ігор Зарудний.

Але чи законно штрафувати жителів окупованих територій за сепаратистські номерні знаки не на машинах?

«Ці «номери» нашим українським законодавством ніяк не заборонені, у нас немає відповідальності за те, що дані «номери» лежать в багажнику автомобіля. Тому, на мою думку, це не є підставою для додаткової перевірки», – каже юрист Харківської правозахисної групи Володимир Глущенко.

Інша справа, якщо житель Донецька чи Луганська в’їхав прямо на контрольно-пропускний пункт в авто з «номерами» угруповань «ЛНР» та «ДНР» – такі випадки теж бувають, говорять в Нацполіціі. Номери забирають, виписують штраф – від 170 гривень.

«Ключовим у цьому випадку є саме використання даних номерних знаків. Тобто відповідальність передбачається, якщо вони закріплені на транспортному засобі у передбачених місцях. Якщо ж вони лежать у салоні автомобіля або у багажному відділенні – це порушенням ніяким не є», – пояснює інспектор Головного управління Нацполіціі в Донецькій області Роман Новіков.

Для бойовиків обов’язкова видача «ЛДНРівських» номерів» – питання не тільки політики, а й заробітку. А значить, українські номери будуть витісняти з непідконтрольної території.

«Ставлять українські номери і їдуть з українськими. А по Донецьку їздять з донецькими!» – розповідає про те, як знаходять вихід місцеві водії, автовласник із Донецька.

донеччина луганщина транспорт автомобілі

Знак гривні
Знак гривні