Як Россотруднічєство пов'язане з бойовиками на Донбасі (ВІДЕО)

Російський культурний центр у Києві кілька днів тому атакували представники відразу кількох націоналістичних організацій.

18 лютого 2018 року, Київ

Учасники атак звинувачують представництво Росії у пропаганді, шпигунстві та фінансуванні бойовиків угруповань «ДНР» і «ЛНР». Більше того, активісти ідентифікували людей, які до війни були тут регулярними гостями, а після початку бойових дій на сході України вирушили на Донбас.

Донбас.Реалії розбиралися, яким чином орган виконавчої влади Росії під назвою «Росспівробітництво» працює в Україні, і які завдання виконує.

На одній з фотографій, яку активісти принесли до офісу російського центру, зображений Олексій Селіванов із групою людей саме в офісі «Росспівробітництва». До війни Селіванов був помічником міністра оборони України Павла Лебедєва та отаманом «Вірного козацтва». Організація, зокрема, займалася вихованням школярів у дусі «великодержавного» патріотизму.

У 2014 році Селіванов вирушив на Донбас. У Луганську він і зараз називає себе «козаком», а ще співробітником так званого «МВС» самоназваної «ЛНР».

Селіванов - під номером 1

«Люди відвоювали хто де, частина «вірних козаків» має «медаль за оборону Слов’янська», частина козаків воює сьогодні», – розкриває подробиці про членів організації «Вірне козацтво» в інтерв’ю сепаратистським каналам сам Селіванов:

Один із найвідоміших «козаків» – Андрій Савельєв. На YouTube досі є відео 2012 року, де йому всього чотирнадцять. Він розповідає, як у центрі Києва в бійці з націоналістами відвоював російський прапор. За це тодішній посол Росії в Україні Михайло Зурабов нагородив школяра планшетом від Путіна. У 2014 році Савельєв узяв позивний «Вандал» і теж вирушив на Донбас.

Долю київського офісу «Росспівробітництва» вирішить спільна робоча група РНБО і СБУ – про це заявили в Службі безпеки України. Але політолог Євген Магда впевнений: заборона на роботу представництва Росії в Києві стане приводом закрити й український центр в Москві.


Більше на Радіо Свобода

донеччина скандал кремль росія пропаганда луганщина сепаратизм

Знак гривні
Знак гривні