Китай розробляє літак, який пролітатиме півпланети за дві години (ФОТО, ВІДЕО)

Дослідницька група з Китаю розробила новий дизайн для надшвидкісного літака, який може долетіти з Пекіна до Нью-Йорка всього за 2 години. Очікується, що швидкість літака буде в п'ять разів вищою за швидкість звуку.

Про це пише South China Morning Post. Резюмує українською Новий час:

це не концепт китайців, а Lockheed Martin SR-72 - ілюстративне фото

Розробка концепту настільки швидкого літака пов'язана з секретною програмою надзвукової зброї в Китаї. Зокрема, автор концепту Цуй Кай і його колеги з Китайської академії наук в Пекіні перевірили зменшену модель літака в аеродинамічній трубі, яка також використовувалася для оцінки аеродинаміки новітніх зразків надзвукової зброї.

Модель літака вдалося розігнати до швидкості у сім разів вищої, ніж швидкість звуку - понад 8600 км/год. На такій швидкості літак, як заначили інженери, "працює на диво добре".

"Поїздка з Пекіна в Нью-Йорк триватиме всього пару годин на гіперзвуковій швидкості в 6000 км/год.", - розповіли дослідники. Наразі пасажирському літаку потрібно близько 14 годин, щоб подолати відстань між двома містами.

Особливістю нового концепту є конструкція крила, яка нагадує біплан. Подібне вже використовували у NASA та СРСР для літаків-носіїв шатлів.

Китайці заявили, що така конструкція дозволить нести більше корисного навантаження, ніж існуючі гіперзвукові транспортні засоби, які мають обтічну форму і трикутні крила.

Зазначається, що порівняно з Boeing 737 аналогічний за розміром гіперзвуковий китайський літак зможе перевозити лише 5 тонн вантажу або 50 пасажирів, тоді як Boeing - 20 тонн вантажу або 200 пасажирів.

Зазначимо, вже існував надзвуковий пасажирський літак Конкорд. Він знятий з експлуатації через те, що був значно дорожчим за звичайні літаки в експлуатації й виявився збитковим.

Ось найшвидший літак, який існує зараз - але не пасажирський:

це розвідувальний Lockheed Martin SR-72

А ось Quiet Supersonic, замінник Конкорда - наразі проект NASA - запланований на 2020 рік:

Китай авіація технології

Знак гривні
Знак гривні