Нові звинувачення проти Манафорта: підкуп європейських політиків на чолі з таємничим екс-канцлером для відмиву Януковича

У новому звинуваченні, яке спеціальний прокурор Робер Мюллер висунув колишньому керівникові виборчої кампанії Дональда Трампа, сказано, що Манафорт таємно платив європейським політикам у 2012 і 2013 роках за лобіювання проросійського уряду України, пише Голос Америки з посиланням на інформаційне агентство Reuters. Про це ж пише й Associated Press.

Манафорт створив шляхом підкупу так звану «Габсбурзьку групу» із колишніх політиків. Він хотів створити видимість, що екс-політики дають незалежну оцінку діям українського уряду.

Групою керував, як сказано, колишній європейський канцлер, якого у звинуваченні називають «Іноземний політик А», що діяв у співпраці з Манафортом.

Як передає ЗІК, Бі-бі-сі розібралася, перед ким в українському уряді звітували найняті Манафортом лобісти і чи залучили до його схеми американських політиків.

Американські політики та українське питання

Згідно з документами, Манафорт, який співпрацював із «Партією регіонів» і Віктором Януковичем від 2006 року, почав формувати позитивний імідж українського керівництва і лобіювати його інтереси за кордоном у 2012 році.

Саме тоді в Бельгії створили Європейський центр сучасної України, який працював «рупором Януковича» і його партії. Керівництво центру безпосередньо підпорядковувалося першому віце-прем’єру України. Пан Мюллер не називає імені, але вказує, що це 2012 рік. Тоді, згідно зі штатним розкладом Кабінету міністрів, ці ролі виконували Андрій Клюєв, Валерій Хорошковський та Сергій Арбузов.

У 2012 році за сприяння Ріка Гейтса Манафорт найняв дві компанії у Вашингтоні. У документах Мюллера вони позначені як «компанія А» і «компанія Б».

Американський телеканал NBC та газета The Hill ідентифікували їх як Mercury Public Affairs і Podesta Group. Останню до жовтня 2017 року очолював Тоні Подеста – рідний брат Джона Подести, який керував виборчою кампанією Хілларі Клінтон.

Надалі Гейтс і Манафорт доповідали Януковичу про те, як його діяльність сприймають у Вашингтоні: що йде добре, а що варто виправити.

Обидві компанії отримували від Манафорта директиви, як говорити з конгресменами щодо складних питань, таких як українські санкції, законність президентських виборів 2010 року, а також ув’язнення опонентки Януковича у президентських перегонах, екс-прем’єра і лідера опозиції Юлії Тимошенко в 2011 році. Досі, в обвинувальних документах проти Ріка Гейтса, пан Мюллер уперто називав її «президентом України», він робив цю ж помилку і раніше.

За посередництва «компанії А», тобто Mercury Public Affairs, Манафорт особисто зустрічався із членом конгресу США, чий підкомітет займався українським питанням.

Не іноземні агенти, а консультанти

Аби не привертати уваги до лобістської діяльності, Манафорт і Гейтс зробили Європейський центр сучасної України клієнтом «компаній А і Б». З ними підписали відповідні контракти і вони отримували оплату за свої послуги від офшорних структур Манафорта (Bletilla Ventures Limited, Jeunet Ltd і Global Endeavour Inc, які розташовані на Кіпрі і Гренадинських островах).

Загалом лобістські компанії отримали від політтехнолога два мільйони доларів, як вважає слідство, чудово розуміючи, що центр є тільки «фіговим листком». Ані лобістські компанії, ані Гейтс, ані Манафорт не реєструвалися у Міністерстві юстиції США як іноземні агенти, які лобіюють інтереси іноземної держави, як того вимагає американське законодавство.

Згодом Гейтс запевнив обидві фірми, що центр не представляє інтересів жодного іноземного уряду і не фінансується ані з державної, ані з партійної кишені. З 2016 та 2017 років році і Гейтс, і Манафорт доправили до американського мін’юсту листи, в яких заявляли, що ніколи не проводили зустрічей із американськими чиновниками або журналістами від імені «Європейського центру сучасної України». Вони запевняли, що цим займалися лише консультанти, яких найняла сама організація.

За даними слідства, політтехнологи проводили з найнятими ними лобістськими компаніями щотижневі зустрічі, на яких роздавали директиви щодо подальших кроків, публічних або письмових заяв, зустрічей і бесід із американськими чиновниками. У будинку Манафорта в Вірджинії під час обшуку знайшли документи, які це підтверджують.

У 2012 році Манафорт отримав завдання від Януковича: найняти американську юридичну компанію (в обвинувальних актах вона фігурує як «компанія С»), яка написала доповідь про справу Юлії Тимошенко, яка тоді вже перебувала у в’язниці.

США офіційно засудили українську владу за такі дії щодо Тимошенко, і відносини між країнами стали проходнішими. Манафорт і Гейтс, використовуючи свої офшорні рахунки, заплатили за доповідь у справі Тимошенко чотири мільйони доларів – цієї інформації, за даними команди Мюллера, не було у тексті документа.

Політтехнологи розіслали текст доповіді журналістам і політикам, і Манафорт особисто відзвітував Януковичу про виконану роботу.

До чого тут зять співзасновника Альфа-Банку?

Адвокат Алекс ван дер Зваан, чоловік старшої доньки російського мільярдера Германа Хана, працював на адвокатську фірму Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom, що має 22 філії по всьому світу. Українська прокуратура стверджує, що саме цю компанію найняв Манафорт для підготовки доповіді у справі Юлії Тимошенко.

Американський мін’юст почав перевіряти процес найму Skadden, Arps. Українські прокурори стверджували, що він відбувся із порушенням конкурсних правил.

Команда Мюллера раніше виявила, що ван дер Зваан брехав ФБР про свої контакти з Гейтсом у 2016 році, коли той співпрацював із виборчим штабом Трампа, а також видалив електронне листування з Гейтсом і ще одним фігурантом, якого в документах назвали «особою А».

У судових документах, оприлюднених на цьому тижні, стверджується, що ван дер Зваан надав неправдиві свідчення слідчим ФБР про час своїх останніх контактів із Гейтсом та «особою А».

Слідчі з’ясували, що ван дер Зваан у 2016 році (під час виборчої кампанії в США) обговорював з цими двома звіт своєї юридичної компанії у справі Тимошенко і записував ці телефонні переговори. Він також видалив електронне листування з Гейтсом і неназваною юридичною компанією (у документах Мюллера вона фігурує як «адвокатська контора А»), від вересня 2016 року.

Американська влада в 2016 році попросила юридичну компанію Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom надати документи про їхню роботу в інтересах уряду Януковича. Це стосувалося і частини про співпрацю із Манафортом у доповіді, яку згодом використали для того, щоб виправдати арешт Тимошенко. Адвокатська контора згодом звільнила ван дер Зваана і погодилася співпрацювати з американськими слідчими.

Таємничий канцлер

У 2012 році Манафорт і Гейтс від імені Януковича і «Партії регіонів» таємно найняли команду, яка складалася із колишніх європейських провідних політиків, аби ті прихильно відгукувалися про стан речей в Україні.

Вона мала неформальну назву «Габсбурзька група», її члени мали давати свою «незалежну оцінку» діям уряду України. Офіційно вони не були друзями Януковича, але отримували фінансове заохочення за лобістські послуги.

Керував групою, за даними спецпрокурора, «колишній європейський канцлер» або «іноземний політик А». Він і його команда, а також «компанії А» і «В», найняті Гейтсом і Манафортом, займалися лобіюванням українських інтересів у тому числі у конгресі США і в президентській адміністрації.

Протягом 2012 і 2013 років Манафорт зі своїх офшорних рахунків заплатив їм два мільйони доларів.

Габсбурзький профіль

Попри те, що в своїх документах Мюллер жодного разу не називає імені «іноземного політика А», він чітко вказує на посаду, яку свого часу займав цей чиновник – пост канцлера існує в Німеччині і Австрії, він дорівнює позиції прем’єр-міністра.

Радіостанція «Німецька хвиля» і британська газета Daily Mail пропонують дві версії: цією людиною може виявитися колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер, друг Путіна. Після своєї відставки він ще довго працював в енергетичному секторі і в 2017 році зайняв пост очільника ради директорів «Роснефти». Ще один колишній канцлер, але вже австрійський – Альфред Гусенбауер – працював на Mercury group.

У червні 2017 року Mercury group вперше згадала Гусенбаеура в своєму звіті.

Серед зустрічей, які є у документі – бесіди, що тривали в 2013 році за участю колишнього конгресмена, лобіста Віна Вебера і депутата Ради від «Партії регіонів» Сергія Клюєва з конгресменами Гарнером, Рорабакером, Мерфі, Ройсом, Адерхолтом і Шимкусом, колишнім керівником американської торгово-економічної палати в Україні Хорхе Зукоскі.

Також зафіксували зустрічі представників українських політичних кіл з представниками релігійних і аналітичних організацій. З українського боку участь у «будуванні мостів» брали, наприклад, син тодішнього прем’єр-міністра Миколи Азарова Олексій, народні депутати України Сергій Клюєв (молодший брат Андрія Клюєва, першого віце-прем’єра України, якому, імовірно, підпорядкувався «Європейський центр сучасної України»), Сергій Кутовий, Ірина Сех, Іван Кириленко (давній соратник Юлії Тимошенко).

У чому зізнався Гейтс у суді?

Радник Дональда Трампа Рік Гейтс зізнався у змові проти США і в наданні неправдивих свідчень спецпрокурору Мюллеру та ФБР. Востаннє, згідно з судовими документами, він збрехав 1 лютого цього року. Але після цього (тобто протягом останніх трьох тижнів) Гейтс розкаявся і пішов на угоду зі слідством.

Колишній найближчий помічник Трампа зізнався в ухилянні від сплати податків і банківському шахрайстві, а також у відмиванні грошей через компанії, якими він володів разом з паном Манафортом.

Гейтс заявив, що брехав слідчим про зустріч, яка відбулася 19 березня 2013 року в клубі Капітолійського пагорба, в якій брали участь Манафорт, Він Вебер і конгресмен-республіканець Дейна Рорабейкер. Раніше Гейтс заявляв, що за словами Манафорта і Вебера, під час бесіди вони не обговорювали українське питання. Сам Рорабейкер заявляв, що не пам’ятає, чи піднімалися теми України і Росії, але можливо, звучало щось відносно Росії і балтійських країн.

Дейна Рорабейкер – конгресмен від штату Каліфорнія – є одним з найбільш завзятих захисників Росії і політики Кремля в американському конгресі.

Гейтс повинен з’явитися до суду 14 травня, йому загрожує від 59 до 71 місяця ув’язнення. Через його співпрацю зі слідством, спецпрокурор Роберт Мюллер може клопотати про пом’якшення вироку в суді.

Як відреагував Манафорт?

Манафорт не визнає своєї провини. Його представник Меггі Хаберман передала пресі його заяву: «Попри те, що Рік Гейтс сьогодні визнав себе винним, я продовжую наполягати на своїй невинності. Я сподівався і очікував, що моєму бізнес-партнеру не бракуватиме сил продовжувати битву для того, щоб довести нашу невинність. Через поверхневі причини, він обрав інший шлях. Це не змінить мого бажання захищати себе від неправди, яка потягла за собою звинувачення проти мене».

Манафорту інкримінують півтора десятка пунктів – серед них змову проти США, шахрайство, ухилення від сплати податків, відмивання грошей, приховування іноземних рахунків, незаконну лобістську діяльність. Команда спецпрокурора Мюллера просить суд відібрати у Манафорта чотири об’єкти нерухомості в Нью-Йорку і Вірджинії, куплені на гроші, які він отримав під час роботи на уряд Януковича. Також спецпрокурор просить заарештувати гроші на рахунках Манафорта і поліс на страхування життя.

Про костюми від дорогих модельєрів, на які Манафорт витратив майже мільйон доларів, мова не йде. Про це свідчать більш ранні документи комісії.

сша янукович корупція манафорт

Знак гривні
Знак гривні