Кампанію Тимошенко у 2010 році спонсорував, зокрема, Муаммар Каддафі

Арабське міжнародне видання Asharq Al-Awsat з центром в Лондоні заявляє, що у 2010 році Муаммар Каддафі профінансував кампанію Юлії Тимошенко на 4 мільйони євро.

Втім, це не рекорд - Каддафі спонсорував Ніколя Саркозі на 50 мільйонів в обмін на покращення стосунків. Він фінансував також неназваного кандидата у Президенти США у 2004 році (тоді Джон Керрі програв Бушу-молодшому) в обмін на обіцянку викреслити Лівію зі списку держав, які спонсорують тероризм.

Переклад Громадського радіо:

В рамках проекту про Лівію за часів Муаммара Каддафі, видання провело розслідування щодо зв’язків арабського лідера з західними політиками. За інформацією видання, у 2007 році Каддафі підтримав кандидата у президенти Франції Ніколя Саркозі на 50 мільйонів євро.

У 2004 році Каддафі, ймовірно, фінансував одного з кандидатів у президенти США на 5 мільйонів доларів. У статті Asharq Al-Awsat згадує і про підтримку для Юлії Тимошенко. Водночас у коментарі Радіо Свобода речниця Юлії Тимошенко Марина Сорока зазначила: «Ця інформація не відповідає дійсності, це все неправда».

Саркозі також спростував звинувачення у тому, що тримував гроші з Лівії, проте людина, близька до сина Каддафі, стверджує, що була присутня під час закритої розмови двох політиків та наполягає, що Саркозі отримував кошти. В обмін на фінасування кампанії Саркозі мав, за словами інформатора, покращити стосунки Франції з Тріполі та Африкою.

Те саме поінформована особа заявляє, що власноруч доставляла кошти для Юлії Тимошенко.

«Гроші були організовані доктором Аль-Багдаді аль-Махмуді, прем’єр-міністром того часу (зараз перебуває у в’язниці в Тріполі), і були поміщені в сумку, купюрами по 500 євро. Ми вирушили на приватному літаку, вони зустріли нас в аеропорту Києва, ми провели там ніч і повернулися. Гроші отримав тодішній віце-прем’єр України», — розповідає помічник сина Каддафі.

Газета Asharq Al Awsat — одна із найстаріших і найвпливовіших в регіоні, друкується у 14 містах на чотирьох континентах.

Входить до найбільшого на Близькому Сході видавничо-фінансового холдингу — Саудівської дослідницької та маркетингової групи.

Має мережу бюро та кореспондентів у всьому арабському світі, Європі, США та Азії.

Asharq Al Awsat — єдине арабомовне видання, що володіє правом публікації арабських копірайтів «Washington Post» і «USA Today».

лівія вибори каддафі тимошенко

Знак гривні
Знак гривні