Перший чемпіон України на Олімпіаді Абраменко в дитинстві займався футболом, але обрав лижний фрістайл (ВІДЕО)

На десятий день зимових Олімпійських Ігор у південнокорейському Пхьончхані Україна нарешті отримала призера — фрістайліст Олександр Абраменко став найкращим. Це «золото» — не тільки перша медаль для українських спортсменів на Іграх, а й перша олімпійська медаль країни з фрістайлу.

Про чемпіона зібрало інформацію Громадське:

29-річний український фрістайліст народився у Миколаєві, де свого часу побудували перший в Європі (і єдиний в Україні) літній трамплін.

Коли йому було 10 років, до них у школу прийшов тренер В'ячеслав Германсон. Він набирав дітей для занять фристайлом.

За словами Олександра, він лише через два роки зрозумів, у чому полягає суть фрістайлу. Коли він відпрацював перші стрибки на батуті та відточив техніку базових елементів, у хлопчику побачили потенціал та передали особистому тренерові Юрію Кобельнику.

Хоча все могло піти не так: тато Абраменка свого часу професійно займався футболом і хотів, щоби син теж долучився до цього виду спорту. Але, потренувавшись кілька років, Олександр зрозумів, що футбол йому нецікавий — і залишився у фрістайлі.

І недарма, адже став найуспішнішим атлетом у цьому виді спорту в Україні.

Для Олександра Абраменка Ігри в Кореї стали четвертими. У 2006 році в Турині він був 27-м, у Ванкувері 2010-го — 26-м, а в Сочі-2014 фінішував шостим.

Напередодні Олімпіади на спортсмена покладали великі сподівання, особливо — враховуючи те, що у сезоні 2014/2015 він завоював три нагороди на етапах Кубку світу. Це дозволило вихованцю Юрія Кобельника стати першим в історії України фрістайлістом, який виграв малий Кришталевий глобус.

Але на початку передолімпійського сезону на підготовчих зборах у Швейцарії Абраменко дістав травму.

Виконуючи стрибок у воду, спортсмен відчув біль у коліні — стара проблема нагадала про себе. Ще напередодні Ігор у Ванкувері атлету радили зробити операцію, але тоді він відмовився, аби не пропускати головний старт чотириріччя.

Пізніше його таки прооперували, та часу на підготовку до Пхьончхана було дуже мало.

До тренувань він повернувся 1 квітня 2017 року, а рівно за вісім місяців, 1-го грудня 2017 року, тріумфував на першому етапі Кубку Європи, завоювавши «золото» в лижній акробатиці.

Абраменко вийшов до другої частини фіналу Олімпіади з 3 місця, розділивши позицію із канадцем.

У другій частині фіналу українець став четвертим, пробившись до суперфіналу, де серед шести атлетів розігрувався комплект нагород.

Суперниками Абраменка були двоє росіян, білорус, китаєць та канадець. Половина фіналістів не змогли «чисто» приземлитися, що дозволило розраховувати на медаль для Абраменка, який набрав 128.51 балів за елемент Back Full-Full-Double Full (потрійне сальто, подвійний пірует у третьому сальто):

Після перемоги українець розповів, що намагався викластись на повну і тому переміг:

"Я ішов на останній стрибок і думав: зробити б його якнайкраще. Я не мав можливості його нормально вивчити, бо пропустив минулий сезон через травму. Але все вдалося. Це був мій найкращий стрибок за всю зиму. Я виправдав ваші надії й свої. Досі не можу повірити, що переміг. Треба лягти спати, прокинутися і зрозуміти, що це сталося. Це якась казка, сон".

Зліва направо: срібний призер з фрістайлу китаєць Цзя Цзуньян (Китай), володар золотої нагороди українець Олександр Абраменко, та бронзовий призер росіянин Ілля Буров, який на цій олімпіаді виступає під «нейтральним» олімпійським прапором, Пхьончхан, Південна Корея, 18 лютого 2018 року

миколаївщина україна спорт

Знак гривні
Знак гривні