Бджоли, слимаки, трипільська ікра та бойові кліщі. Які дивні речі експортує Україна?

Час від часу в мережі з'являються новини про незвичайні продукти, які експортує Україна. Так, минулого року ЗМІ масово розміщували новини про експорт жаб'ячих лапок, устриць, равликів та чорної ікри. В цьому році мережу сколихнули новина про великі партії джмелів, які експортують з України. Згодом виявилося, що джмелів насправді ми не експортуємо, зате під цим кодом веземо бджіл, павуків та мотилів.

Розбирався Юрій Віннічук для Бізнес-цензора

Трипільська чорна ікра

В Україні успішно виробляють чорну ікру осетрових. Однак, через специфіку такого бізнесу, наразі обсягів ікри недостатньо для повномасштабного експорту.

Так в 2017 році Україна експортувала 223 кг чорної ікри на $168 тис. Найбільша партія в 53 кг була відправлена компанією ТОВ-СРП "ОСЕТР" в березні минулого року до США по $550 за кілограм. Це ферма по виробництву ікри осетрових знаходиться за 40 км від Києва в місті Українка.

Компанія належить підприємцям Максиму Мостовому та Сергію Мешкову.

Підприємство розташоване біля Трипільської ТЕС, що входить в державну генерацію "Центренерго", на водозабірному каналі, який використовує ТОВ-СРП "ОСЕТР".

Ще 170 кг чорної ікри було продано через магазини безмитної торгівлі - дьюті-фрі.

Так ТОВ "Бф Енд Гх Тревел Рітейл Лтд", яка управляє дьюті-фрі в аеропорту "Бориспіль", продала 135 кг чорної ікри. Ще 9 кг ікри було продано СП "Д'юті Фрі Трейдінг" – компанія здійснює безмитну торгівлю на кордонах України з Білоруссю, Угорщиною, Польщею, Придністров'ям, Румунією та Словаччиною.

Інша мережа безмитної торгівлі, яка працює в аеропортах "Бориспіль", "Жуляни", "Запоріжжя", "Львів" та "Харків" під управлянням ПП "Паво Груп", продала 26 кг чорної ікри.

Їстівні равлики

Україна - експортер їстівних виноградних равликів. У 2017 році наші бізнесмени продали в інші країни 347 тонн виноградних равликів (Helix Pomatia). Всі партії, крім однієї в Польщу (5 тонн), пішли в Латвію.

Один кілограм наших равликів продавався на експорт по $1-1,3. У порівнянні з 2016 роком ціни на українські равлики трохи виросли. Загальна вартість експорту равликів в 2017 році становила $360 тис.

Покупцями наших равликів були три компанії з Латвії: Gardumeli, GAVENTA, BALTIC SNAILS і польська ATLAS. В деяких з цих компаній українські равлики переробляють наші заробітчани.

Продавали Helix Pomatia: ПП "Гуд Вуд" (140 тонн), ТОВ "Равлик" (71,4 тонн) і "Луцкекспортер" (127 тонн) та "Органік Ескарго" (5 тонн) та фізособа Леонід Антонов (3 тонни).

В Латвії та Польщі українські равлики доводять до стадії готовності - начиняють спеціальними соусами та маринадами. Далі вони фасуються під брендом східноєвропейського переробника і продаються в країнах Західної Європи.

Різниця ціни становить приблизно п'ять разів. Тобто ми продаємо сировину в п'ять разів дешевше, ніж вже перероблені наші равлики в Латвії відправляються в Лондон.

У київських супермаркетах теж можна знайти українських равликів вже готових до вживання. Вартість одного кілограма - від 120 гривень.

Всього, на даний момент, в Україні працює десять равликових ферм.

Бджоли (небойові)

Експорт бджіл – ще одна незвична стаття експорту. В 2017 році з України було експортовано бджіл на $226 тис. В основному експортувалися бджолосім'ї карпатської породи в спеціальних бджлопакетах.

Також було дві партії на експорт бджіл в сплячому стані в коконах та одна невелика партія земляних джмелів в російський Бєлгород.

Обсяг експортованих бджіл митниця вимірює в кілограмах. Таким чином минулого року було продано в інші країни 142 тис кг бджіл.

Основним споживачем українських бджіл була Росія. До цієї країни було експортовано комах на $157 тис. Бджоли купували російські фізособи-підприємці. До речі, відправниками комах з України також були ФОПи.

Крім того, Україна експортувала до Молдови бджіл на $13,4 тис., на $24 тис. - до Німеччини, на $19 тис. до Китаю та на $11 тис. бджоломаток до Польщі.

Павуки та кліщі (бойові)

Агенти біологічного захисту рослин (ентомофаги) – нетиповий експортний продукт України. Під агентами біологічного захисту маються на увазі хижі кліщі, які захищають культурні рослини від певних шкідників. Як це працює? Запускають в теплицю партію таких кліщів (які абсолютно безпечні для людей), де вони знищують своїх природніх ворогів.

Таких захисників Україна експортувала в 2017 році на $653 тис. Кліщі постачалися у дві країни – Росію та Казахстан. На першу прийшлося більше половини обсягів кліщів.

Комах постачали три компанії: ТОВ "Біопродакшн" ($120 тис.), ТОВ "Біо Захист" (на $381 тис.) та ТОВ "Райзин Резалтс" (на $150тис.).

Павуків Україна експортувала на $3,8 тис. В інші країни постачалися тарантули, павуки-птахоїди, Брахіпелма боемі, Моноцентропус Балфурі та Тринідадський шеврон.

Серед них найбільше було експортовано тарантулів – 120 штук та павуків-птахоїдів – 110 штук. Павуків експортувала лише одна компанія - ТОВ "Біон Тераріум-Центр". Найбільше компанія продавала павуків до Японії.

краса експорт агропром

Знак гривні
Знак гривні