Будь-яка іноземна допомога українській армії неефективна, поки до радників не прислухаються

Стаття «Як Україна може побудувати армію та перемогти Путіна?» британського оборонного експерта Ґлена Ґранта викликала жваву дискусію в соціальних мережах.


ЗСУ ще далеко до здатності захистити Україну від Росії. Як українцям побудувати армію, здатну перемогти Путіна

В матеріалі міститься аргументована критика роботи вищого військового керівництва України. Автор вважає, що воно мислить недостатньо стратегічно і не готує українське військо до відповіді на безпекові виклики з боку Росії.

Коментує ситуацію директор аналітико-консалтингової компанії «Defense Express» Сергій Згурець для Громадського радіо

Насправді, ті положення, які викладені в цій статті, серед військових обговорювалися. І питання щодо того, що ми були заколихані системою наземною оборони, є актуальним, цю ситуацію треба змінювати.

Ті пропозиції, які викладені, є відомими, вони частково обговорюються в рамках запровадження нового закону про оборону. І позитив цієї статті полягає в тому, що вона додасть поштовху до вирішення тих питань, які сьогодні не можуть вирішитися через різне ставлення Міністерства оборони та Генерального Штабу до певних змін у майбутньому Збройних сил.

Відомо, що ця стаття саме за рахунок широкого розголосу може бути одним із важливих чинників швидших змін, які вже назріли.

Я спілкуюся з людьми достатньо високого рівня і з Міністерства оборони, і з офіцерів Генерального Штабу, і ті питання, які пов’язані з надмірною бюрократизацією процесів військового управління та гальмуванням процесів військових реформ, військові між собою обговорюють на всіх рівнях. Це є наслідком того, що ми виокремили війну і віддали її на відкуп політикам, які перестали опікуватися реальними проблеми армії і почали заколихувати суспільство розмовами про те, що наша армія найсильніша у світі. І цей період заколихування ще триває, і в цьому полягає певна загроза. Прагматичні військові розуміють, що потрібно робити армію більш мобільною, гнучкою, а це потребуватиме більше зусиль та більше грошей.

Насправді, автор статті дещо згущує барви. Тому що минулого року проводилося декілька суттєвих навчань Збройних сил, які були відповіддю на навчання росіян «Захід 2017». ЗСУ вивчали, як здійснювати перекидання наших підрозділів на загрозливі напрямки, які знаходяться за межами донецького та луганського напрямку, на чому концентрує увагу Ґлен Ґрант. Тому питання блокування дій росіян з усіх дев’яти загрозливих напрямків відпрацьовуються. Так само відпрацьовуються й питання створення резервів, про які згадує полковник.

Але в будь-якому разі наші дії мають відбуватися швидше, зрозуміліше й агресивніше. Мене самого дратує, коли кожен день по телебаченню чую лише звістки про поранених або вбитих наших солдат, замість того, щоб чути, що наші війська знищили стільки-то ворогів. Така методика висвітлення процесу і саме ставлення до війни поставило все з ніг на голову. Ми не можемо в такому пасивному режимі вести бойові дії.

Новина вчорашнього дня — наші військові зайняли територію і змогли просунутися вперед по території, яка була попередньо захоплена ворогом. Такі дії з українського боку відбуваються, і це перемоги, які мають бути значно помітнішими. Це як раз той елемент, який останні півроку проводить українська армія. Але це чомусь не набуває реального політичного пропагандистського підґрунтя у позитивному сенсі: повідомлення про обстріл з боку ворогів домінують над тим, що ми ведемо дії, які сприяють вивільненню наших територій від ворога.

Повторюся: тези, які висловлені, не є новими. Новим є те, що представник групи радників почав говорити про це публічно, що свідчить про те, що механізми донесення позитивних рекомендацій до міністра оборони та начальника Генштабу не спрацьовують.

І тоді сам сенс військової допомоги з боку Заходу втрачається, тому що питання допомоги – це не питання Джавелінів. Це перехід на нову систему мислення, яка збігається з західним підходом, на нові статути і методики ведення бойових дій, які сприятимуть ефективнішому веденню війни.

Якщо цими базовими принципами нехтують, то одні заяви про те, що в нас гарна українська армія, працювати не будуть, і будь-яка допомога не буде ефективною.

армія війна путін

Знак гривні
Знак гривні