Після тривалої кризи, в Німеччині створили коаліцію. МЗС очолить проукраїнський політик

Лідери двох найбільших німецьких партій — Соціал-демократичної (СДП) під керівництвом Мартіна Шульца та Християнсько-демократичної партії (ХДС/ХСС) Ангели Меркель досягли згоди щодо формування коаліції.

Згоди дійшли тільки через чотири місяці після виборів у Бундестаг та невдалих переговорів із зеленими та лібералами. Це — найдовший період формування коаліції у Німеччині після війни.

Представники партій домовилися щодо розподілу міністерських мандатів. Політична сила Шульца СДП контролюватиме шість крісел, включаючи міністра фінансів та міністра закордонних справ. Зокрема, міністром закордонних справ стане сам лідер соціал-демократів Мартін Шульц.

Нагадаємо, наприкінці минулого року він оголосив, що залишає посаду президента Європарламенту, аби балотуватися восени до Бундестагу. Шульц відомий як прибічник України і санкцій проти РФ.

Натомість, міністерство внутрішніх справ очолить лідер ХСС Горст Зеєгофер, який є противником політики канцлера Ангели Меркель щодо біженців. Німецькі ЗМІ також критикували його за тісні особисті стосунки з російським президентом Володимиром Путіним. Зокрема, Зеєгофер раніше висловлювався за пом’якшення санкцій, запроваджених Заходом проти Росії через анексію Криму і підтримку бойовиків на сході України.

Уже понад чотири місяці після виборів до Бундестагу 24 вересня 2017 року Німеччина жила в очікуванні нового, четвертого уряду Анґели Меркель. Спроба блоку партій ХДС/ХСС сформувати уряд у коаліції з партією Союз-90 / «Зелені» і Вільними демократами не вдалася, і тоді соціал-демократи, які після виборів до Бундестагу заявляли, що йдуть в опозицію, погодилися на переговори.

За матеріалами Радіо Свобода, Німецької хвилі (відео), Громадського та Новинарні

німеччина україна

Знак гривні
Знак гривні