Держдеп США: антибандерівський закон Польщі шкодить свободі слова - але не через Бандеру

Державний департамент США заявив, що прийняття в Польщі закону про «Інститут національної пам’яті – Комісію з переслідування злочинів проти польського народу і деяких інших законів» негативно вплине на свободу слова та наукові дослідження.

Про це йдеться в заяві Держдепу. Втім, Держдеп згадує не заборону "бандеризму", а заборону фрази "польські табори смерті" в тому ж законі.

«Сполучені Штати розчаровані тим, що президент Польщі підписав законодавчу ініціативу, яка вводить кримінальне покарання за приписування нацистських злочинів польській державі», —йдеться в заяві, яку переклало українською Громадське.

Зазначається, що такі висловлювання як «польські табори смерті» є болючими та такими, що «вводять в оману». Згідно з заявою Держдепу, цьому можуть протидіяти відкриті дебати і освіта.

6 лютого Верховна Рада підтримала постанову про звернення до Польщі через «антибандерівський» закон. У заяві зазначається, що Рада «з розчаруванням і глибоким занепокоєнням» сприйняла рішення Сейму про ухвалення закону «про заборону бандерівської ідеології».

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що підпише законопроект про заборону «бандерівської ідеології» попри звернення України.

У січні Сейм Польщі ухвалив закон про «заборону пропаганди бандерівської ідеології». 1 лютого Сенат Польщі остаточно ухвалив закон.

У МЗС України сприйняли ухвалення цього законопроекту як «чергову спробу нав’язати однобічне трактування історичних подій», у тому числі некоректного використання назви частини території сучасної України.

Також в Ізраїлі виступили проти польського законопроекту про Голокост. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що Голокост не можна заперечувати.

У МЗС Польщі заявили, що закон про «бандерівську ідеологію» не стосуватиметься науковців та художніх діячів.

сша україна польща історія конфлікт

Знак гривні
Знак гривні