Міклош: Чому в Україні знижується рівень тіньової економіки (ВІДЕО)

Рівень тіньової економіки в Україні у 2016 та 2017 роках буде нижчий, ніж у попередні роки, через зниження відсотку ЄСВ (єдиний соціальний внесок), який сплачує роботодавець із зарплати легально працюючого співробітника.

Про це в ефірі Громадського повідомив екс-міністр фінансів Словаччини, радник уряду, представник Strategic Advisory Group Іван Міклош.

Експерт проаналізував відомий рівень тіньової економіки (за даними МВФ, — ред.) у 2015 році, який тоді становив 42,9%, і спрогнозував, що показник двох останніх років буде нижчий.

«Я думаю, якщо подивимось на 2016 та 2017 роки, то побачимо, що ситуація покращилась. Чому? З 2016-го року знизились ставки на соціальні платежі з 41% у середньому до 22%. І перед тим було багато ставок, було понад 90 ставок, а зараз лише одна. Це перша причина. Інша причина, я гадаю, це було підвищення у минулому році мінімальної заробітної плати. Це повинно було дати ефект, тому що роботодавці повинні були платити офіційні податки», — сказав він.

Міклош додав, що, на його думку, є також інші причини, через які рівень тіньової економіки у 2016-17 роках може знизитись. Це, зокрема, підвищення цін на енергетичні тарифи.

бюджет фінанси україна

Знак гривні
Знак гривні