У віці 67 років раптово помер Леонід Каденюк, перший український космонавт

У Києві на 68-му році життя помер Леонід Каденюк, перший космонавт незалежної України.

Інформацію Громадському підтвердили у Департаменті охорони здоров'я столиці.

Повідомляється, Каденюк раптово помер в парку Царське Село у Києві. «Швидка» прибула одразу, однак Каденюк помер до приїзду лікарів. Про обставини та причини смерті наразі невідомо.

Перший космонавт незалежної України, генерал-майор Військово-повітряних сил, кандидат технічних наук Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Чернівецької області у родині сільських вчителів.

Коли Каденюку було 44 роки, його відібрали до групи космонавтів Національного космічного агентства України.

Він пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі як спеціаліст з корисного навантаження.

У період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському багаторазовому транспортному космічному кораблі «Колумбія» місії STS-87 NASA.

Під час польоту він виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського досліду з трьома видами рослин: ріпа, соя і мох.

Мета такого експерименту полягала у вивченні впливу стану невагомості на фотосинтетичний апарат рослин і т.д. Крім цих експериментів, в космічному польоті виконувалися експерименти Інституту системних досліджень людини з тематики «Людина і стан невагомості».

каденюк україна космос

Знак гривні
Знак гривні