Волонтери закликають СБУ зосередитися на шпигунах, а не айтішниках

Волонтерські організації закликають президента України Петра Порошенка сприяти підвищенню ефективності роботи Служби безпеки України. Текст звернення від 10 організацій є в розпорядженні Радіо Свобода. Серед ініціаторів – благодійні фонди «Народний тил», «Повернись живим», «Комбат.ЮА», «Народний проект», «Мир і Ко», «Армія СОС», громадські організації «Медійна ініціатива за права людини», «Центр оборонних реформ», «Західний вектор», «Центр соціальних інновацій».

Автори звернення заявляють, що цього вимагають гібридні виклики, з якими стикається Україна.

«Якщо проаналізувати навіть публічне звітування Службою про результати своєї роботи, виявиться, що значна кількість оперативних та слідчих дій Володимирської сфокусовані на IT-компаніях, виробниках електроніки та монтажниках систем побутової безпеки (домофонів і тому подібному). На всіх цих підприємствах офіцери української спецслужби шукають і знаходять так звані «спеціальні технічні засоби» (до яких належать не лише пристрої, але й програмне забезпечення), не лише використання яких, а навіть володіння якими становить кримінально карний злочин»,– йдеться в документі.

Волонтери заявляють, що для вирішення цього питання Верховна Рада має ухвалити закон, який декриміналізує володіння «спеціальними технічними засобами».

«Ще в 2014-му році Верховною Радою України був ухвалений закон «Про посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами», яким декриміналізується володіння «спеціальними технічними засобами». Президент, внісши до закону власні пропозиції, підтримав положення про декриміналізацію і ще в грудні 2014 року направив його до парламенту для остаточного прийняття. Проте, з незрозумілих причин, народні депутати після завершення парламентської виборчої кампанії і власного переобрання втратили інтерес до цієї теми. Тому й далі тисячі співробітників української спецслужби, замість того, щоб ловити шпигунів та терористів, займаються домофонами, радіонянями та переслідують айтішніків», – йдеться в заяві.

Підписанти пропонують президентові зустрітися й обговорити це питання.

Служба безпеки України є державним правоохоронним органом спеціального призначення, який забезпечує державну безпеку України і підпорядкований президентові України.

маразм законопроект сбу

Знак гривні
Знак гривні