На окупованому Донбасі доходить до критичної ситуація з туберкульозом і ВІЛ

На окупованих територіях Донецької та Луганської областей ситуація з поширенням ВІЛ-інфекції та туберкульозу наближається до критичної.

Про це на брифінгу повідомив Георгій Тука, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, - передає Громадське.

«Небезпечна ситуація з поширенням ВІЛ, на жаль, є на окупованих територіях. За інформацією Організації об’єднаних націй, ситуація з туберкульозом та ВІЛ на неконтрольованих територіях наближається до межі критичної. Поки не варто казати про епідемію, але ситуація дуже загрозлива», — сказав Тука.

Разом з тим, за його словами, понад 8 тисяч пацієнтів з непідконтрольних територій у 2017 році отримали препарати для безперервної терапії ВІЛ-інфекції від міжнародних організацій.

Крім того, 500 людей з неконтрольованих територій отримали препарати для лікування туберкульозу.

В опублікованому у виданні PNAS дослідженні йшлося, що конфлікт на Донбасі спричинив «тиху епідемію» ВІЛ-інфекції.

половина ВІЛ-інфікованих людей не знає про наявність проблеми. Крім того, близько 40% людей зі щойно підтвердженим діагнозом перебувають уже на пізніх стадіях захворювання.

Дослідники виявили співвідношення між переміщенням внаслідок бойових дій приблизно 1,7 мільйона людей та поширенням ВІЛ-інфекції.

«Війна змінила багато речей в Україні, і епідемія ВІЛ є однією з них. Коли ми проводили наш аналіз, ми змогли показати, що внаслідок війни поширення вірусу зі сходу на решту території країни було посилено», — сказала автор Тетяна Васильєва, яка працює у відділі зоології Оксфордського університету.

У рамках дослідження міжнародна команда науковців, очолювана фахівцями Оксфордського університету та громадської організації Public Health England, проаналізувала процеси міграції вірусів в Україні у 2012 – 2015 роках.

Україна посідає одне з перших місць за показниками захворюваності на ВІЛ у Європі. У країні з населенням близько 45 мільйонів близько 220 тисяч мають вірус імунодефіциту людини.

донеччина луганщина медицина

Знак гривні
Знак гривні