Штучний інтелект за мовою людини навчився діагностувати розвиток психозу

Американські вчені використовували зразки мовлення підлітків з групи ризику розвитку психозу для навчання штучного інтелекту. Після цього алгоритм із точністю у 83% зміг передбачити появи цього стану, йдеться в статті Digital Journal, яку переклав Новий час.

Вченим з Дослідницького центру Томаса Уотсона вдалося виявити характерні для такого порушення мовлення семантичні і синтаксичні маркери: мінімальна семантична зв'язність, заплутаність оповідання, відхід від теми, зменшена довжина речень і скорочення використання вказівних займенників.

Потім автори використовували ці дані для навчання класифікатора, який зможе визначити ймовірність подальшого розвитку психозу у людей в групі ризику.

Комп'ютерний аналіз дозволив передбачити, які молоді люди зіткнуться з психозом протягом двох років з точністю у 83%. Це було продемонстровано з використанням двох незалежних груп молодих людей, які, на думку лікарів, схильні до ризику психозу.

У дослідженні розглядалися стенограми з інтерв'ю, проведених з молодими людьми з групи ризику з двох різних вибірок. Одна група складалася з 34 молодих жителів Нью-Йорка, в іншій були 59 підлітків з Каліфорнії. Їхня мова була проаналізована за допомогою комп'ютерної програми автоматизованих методів обробки природної мови.

Зразки усного мовлення розбили на токени, привласнили їм теги частин мови, а також побудували семантичні вектори, які вказують на смислову схожість двох найпов'язаніших одне з одним слів.

"Результати цього дослідження цікаві, тому що ця технологія може поліпшити прогноз психозу і в кінцевому підсумку допомогти нам запобігти психозам, допомагаючи дослідникам розробити нові методи терапії", - розповідає провідний автор дослідження Черіл Коркоран.

В майбутньому автори планують випробувати метод визначення ймовірності початку психозу на великій вибірці, а також спробувати адаптувати його для інших мов, окрім англійської.

Відзначається, що запропонований вченими метод може бути використаний для того, щоб попереджати про загострення психічних захворювань.

технології медицина

Знак гривні
Знак гривні