Місія ОБСЄ заявляє про підготовку сторонами до активізації конфлікту на Донбасі

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ фіксує на сході України нарощення сил і засобів, а також підготовку сторін до продовження й активізації конфлікту, заявив перший заступник голови місії Александр Гуґ.

Про це пише Радіо Свобода

«Відсутність розмінування, відведення озброєнь і розведення сторін, а також продовження підготовки є раннім застереженням, що сторони замість того, щоб припиняти насильство, готуються до більшого», – сказав Гуґ.

За його словами, спостерігачі зафіксували збільшення кількості порушень режиму припинення вогню минулого тижня в порівнянні з попереднім періодом. Особливе занепокоєння, заявляють в СММ ОБСЄ, викликає ситуація на світлодарському напрямку.

Крім того, як заявив Гуґ, місія підтвердила, що в районі Оленівки 21 січня один чоловік загинув, ще один був поранений при перетині контактної лінії цивільним автобусом, який обстріляли зі стрілецької зброї.

«Картина того, що відбулося, ще не повна, і ми у Спеціальній моніторинговій місії намагаємося встановити факти. Але один факт є беззаперечним: чоловік, який загинув, та інший, який був поранений, яким ще і не виповнилося 60 років, як і інші цивільні особи, що загинули чи отримали поранення внаслідок конфлікту, є невинними жертвами», – наголосив Гуґ.

Тристороння контактна група щодо врегулювання ситуації на Донбасі оголосила черговий, новорічно-різдвяний, «режим тиші» з півночі 23 грудня 2017 року. Нинішнє нове перемир’я, як і попередні, порушується практично щодня. Сторони заперечують свою вину в цьому і звинувачують противників у провокаціях.

війна донеччина луганщина обсє

Знак гривні
Знак гривні