У космос успішно вийшла ракета, значною мірою надрукована на 3D-принтері (ВІДЕО)

Американська приватна космічна компанія Rocket Lab здійснила успішний запуск ракети-носія Electron зі стартового майданчика в Новій Зеландії.

Ракета Electron доставила на орбіту три супутники, які будуть використані для стеження за погодою, а також переміщеннями кораблів, пише Новий час із посиланням на The Verge.

"Досягнення орбіти під час другого випробувального польоту - значна подія сама по собі, але успішне розгортання корисних навантажень клієнтів так рано в новій ракетній програмі - подія практично безпрецедентна", - заявив генеральний директор Rocket Lab Пітер Бек.

Киснево-гасова ракета Electron масою всього 10 тонн здатна виводити на низькі сонячно-синхронні орбіти корисне навантаження до 150 кг. Важливою особливістю ракети є двигуни власної розробки, електричний насос палива і окислювача, а також широке застосування 3D-друку.

Один із супутників, які вивела на орбіту ракета-носій Electron, призначений для компанії Planet Lab - вона робить знімки Землі з космосу. Два інших супутника були виведені на орбіту для компанії Spire, яка займається збором даних з космосу для відстеження руху кораблів і прогнозу погоди.

"Сьогоднішній запуск ознаменував собою початок нової ери в комерційному доступі в космос. Ми дуже раді досягти цієї віхи. Я дуже пишаюся тим, чого сьогодні досягла наша команда", - заявив Пітер Бек.

Спочатку компанія планувала здійснити три льотні випробування, але Пітер Бек підкреслив, що, якщо виявиться, що цей політ пройшов досить добре, Rocket Lab може пропустити третій тест.

технології космос

Знак гривні
Знак гривні