Amazon відкриває супермаркет без кас: гроші автоматично знімаються за те, що виносиш із магазину (ФОТО)

Компанія Amazon.com сьогодні, 22 січня, відкриє для відвідування перший продовольчий магазин без кас. Тестовий період проекту тривав понад рік, повідомляє Громадське з посиланням на Reuters.

Магазин Amazon Go в Сіетлі оснащений камерами і датчиками, які відстежують, які товари покупці беруть з полиць і які кладуть назад.

Касові апарати і черги до кас стануть непотрібними — після виходу з магазину гроші за обрані товари будуть списані з банківської картки покупця автоматично.

Зазначається, що для компаній роздрібної торгівлі відкриття магазину означає потенційний підрив позицій, пов'язаний з найбільшим в світі онлайн продавцем, який в минулому році купив мережу супермаркетів Whole Foods Market, що торгують преміальними продуктами, за 13,7 мільярдів доларів.

Довгі черги відштовхують покупців, тому компанія, яка знайде спосіб позбутися їх, отримає перевагу на ринку. Компанія Amazon не повідомляла про намір відкривати магазини Amazon Go в інших місцях, та водночас заявила, що не планує використовувати безкасову технологію в магазинах Whole Foods Market.

Фото NYT:

Ці турнікети - на вході, а не на виході. Потрібно зареєструватися за допомогою смартфону, щоб вони не закрились, як у метро:

А це - турнікет на виході, вже без воріт: ви зареєструвались, отже, якщо щось узяли, з вас автоматично зніме за це гроші:

А рахунок прийде на той-таки смартфон:

Як ідеться в статті на New York Times, поки неясно, наскільки швидко ця система проникатиме в інші магазини - чи Амазон продаватиме її, чи робитиме свою мережу. Також уже кажуть, що це може призвести до зростання витрат, мовляв, людям буде важче "себе контролювати", коли можна отак просто прийти й набрати все, що хочеш, і вийти, та ще й у тебе є кредит - але це вже питання не до технологій.

Якщо раптом будете в Сіетлі:

майбутнє технології бізнес

Знак гривні
Знак гривні