Через атаку талібів в Афганістані загинули 18 людей, з них принаймні 6 українці (ВІДЕО)

Увечері 20 січня у столиці Афганістану Кабулі група озброєних бойовиків ісламістського руху «Талібан» напала на готель Intercontinental на заході міста. У готелі лунали вибухи та постріли, а потім сталася пожежа. За останніми офіційними даними, внаслідок атаки загинуло щонайменше 18 людей, 14 з яких — іноземці. Україна підтвердила загибель шістьох своїх громадян унаслідок нападу.

Про це пише Громадське

У суботу ввечері в готелі Intercontinental, який є одним з двох найкращих у місті, відбулася IT-конференція. Понад 100 фахівців взяли у ній участь та на момент нападу перебували в будівлі.

Бойовики відкрили стрілянину близько о 21:00 за місцевим часом (18:30 за Києвом). Спочатку вони стріляли по охоронцях готелю, що намагалися їм перешкодити.

Цей напад стався лише через кілька днів після того, як посольство Сполучених Штатів у Кабулі попередило громадян про небезпеку перебування у готелях цього міста. Тоді США заявило, що радикальні екстремістські угруповання можуть планувати атаки не тільки на готелі, але й на ринки, громадські зібрання, державні об’єкти тощо.

Після цих попереджень одна з приватних компаній взяла на себе відповідальність надавати охоронні послуги готелю. Трьома тижнями раніше в Intercontinental навіть провели перевірку щодо можливих недоліків у заходах безпеки.

Однак нападники проникли до готелю під виглядом гостей і відкрили стрілянину. До готелю терміново прибули правоохоронці, рятувальники та медики. Близько 150 людей змогли самостійно вибігти з будівлі, тоді як інших евакуювали сили безпеки. Ситуація ускладнилася, коли в готелі сталася пожежа, що охопила одразу кілька поверхів. Деякі з постояльців вистрибували з вікон.

Загалом атака тривала близько години, поки правоохоронці не знешкодили нападників.

Теракт здійснили шестеро осіб. Один з них підірвав себе під час перших хвилин нападу, а п’ятеро інших відкрили вогонь зі зброї. Під час спецоперації усіх їх застрелили правоохоронці.

Відповідальність за теракт взяло на себе радикальне ісламістське угруповання «Талібан». Однак Міністерство внутрішніх справ Афганістану заявило, що атакували готель саме члени місцевої мережі угруповання «Хаккані», що пов’язана з талібами та вже була відома своїми атаками у Кабулі.

BBC повідомляє, що ціллю терористів були передусім іноземці.

Місцеве медіа TOLO наголошує, що нападники відкрили вогонь по людях, які щойно закінчили вечеряти. Співробітник готелю, що став свідком стрілянини, повідомив:

«Нападники були одягнені в модний одяг. Вони зайшли у наш ресторан і замовили їжу. Коли закінчили вечеряти, дістали АК-47 і відкрили стрільбу по людях».

Ким були загиблі українці?

Зранку 21 січня Україна офіційно підтвердила загибель одного громадянина внаслідок атаки. Начальник Управління консульського забезпечення МЗС України Василь Кирилич повідомив «112 Україна», що загиблий був співробітником однієї з вітчизняних авіакомпаній, яка працювала на авіаринку Афганістану.

За кілька годин міністр закордонних справ України Павло Клімкін доповів президенту Порошенку уже про шістьох загиблих громадян України.

У той же час журналіст Бабер Сахел, який наразі перебуває у Кабулі, повідомив Громадському, що внаслідок атаки загинуло дев’ятеро українців. Восьмеро з них були працівниками афганської авіакомпанії Kam Air. Серед загиблих, у тому числі, було двоє жінок-бортпровідниць.

«Міністр внутрішніх справ Афганістану повідомив, що іноземці, у тому числі українці, загинули у важкодоступній частині готелю, тож їхні тіла не могли виявити довгий час. Зазвичай щоночі в готелі перебуває від 40 до 50 співробітників компанії Kam Air. На момент атаки в готелі перебували 42 їхні працівники. Ті, що вижили, були врятовані силами США. Їх перемістили у найближчий військовий табір», — додав Бабер Сахел.

Директор української приватної авіакомпанії «Українські крила» Володимир Костенко у коментарі Громадському повідомив, що внаслідок теракту в готелі загинули двоє пілотів. Костенку цю інформацію підтвердила афганська авіакомпанія Kam Air, яка наймала українських фахівців.

Один з пілотів — уродженець Первомайська Харківської області, 1974 року народження.

Інформації щодо другого загиблого пілота станом на вечір 21 січня поки немає.

Одразу після того, як стало відомо про загиблих українців, за спеціальним дорученням у Кабул відправився консул України в Таджикистані (оскільки Україна не має дипломатичного представництва безпосередньо в Афганістані). Консульський відділ посольства України в Душанбе на момент публікації не відповів на звернення Громадського.

Президент Порошенко висловив співчуття сім’ям загиблих і доручив Кабміну надати їм усю необхідну допомогу. Крім цього, він заявив, що Україна встановила контакт з американськими консульськими співробітниками, які перебувають на місці теракту в Афганістані.

Більше інформації про те, що сталося у Кабулі, українське МЗС пообіцяло надати вранці у понеділок, 22 січня.

афганістан україна тероризм

Знак гривні
Знак гривні