Алкоголь, граната, ампутація, немовля в тюрмі: Історія жінки, яку помилував Порошенко задля звільнення заручників

Представниця України в гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську Ірина Геращенко розповіла, кого саме президент помилував задля продовження процесу звільнення заручників, — це жінка.

«Вона достатньо молода і вчинила тяжкий злочин проти України, і під час здійснення цього злочину серйозно постраждала. У неї ампутовані кінцівки і мала дитина», — сказала віце-спікерка Верховної Ради, яку цитує Громадське.

Геращенко не уточнила, як звати цю жінку і не розповіла про обставини вчиненого нею злочину. Але з опису уповноваженої з питань Донбасу можна здогадатись, про кого йдеться: лише одна жінка, що була засуджена за пов’язані з війною злочини, має ампутовані кінцівки та немовля.

Ідеться про Надію Козлову — уродженку міста Часів Яр, що на Донеччині. На момент вчинення злочину їй було 19 років.

10 жовтня 2015 року вона була засуджена районним судом Бахмута до 14 років позбавлення волі за умисне вбивство двох нацгвардійців.

Вирок суду

Алкоголь, психоз, граната

8 листопада 2014 року приблизно о 6 вечора Козлова побачила гранату у вітальні в помешканні свого брата. Вона її взяла і вийшла з нею на вулицю. Там жінка зупинила неповнолітнього мопедиста.

В суді постраждалий стверджував, що вона погрожувала йому гранатою, показувала її, підсвічуючи телефоном, і казала, що кільце з неї вже висмикнула. Мопедист пояснював, що і сам побачив, що граната вже без кільця. За його словами, дівчина вимагала спочатку сигарети і пиво, і кричала «поляжете тут зі мною», а коли він відмовився, то змусила відвезти її до кіоску в центрі міста.

Вже біля кіоску Козлова, за словами продавчині, засунула руку з гранатою у вікно, почала вимагати пиво, пояснюючи при цьому, що в неї граната без кільця. Але продавчиня закрила віконце кіоску, коли Козлова відволіклась.

Після цього засуджена пішла до свого знайомого додому. Під його домом вона гукала його, а коли він вийшов на вулицю, вона, за його словами, плакала та зізнавалася йому у почуттях, повторюючи неодноразово, що якщо він з нею не поговорить, то вона себе підірве гранатою.

Її знайомий серйозно ці слова не сприйняв і порадив їй протверезіти. Поки вони з’ясовували стосунки, біля них зупинився автомобіль. В ньому сиділо двоє чоловіків, які запитували дорогу.

Козлова сказала, що знає, де потрібна їм вулиця і сіла до них в автомобіль. Пізніше з’ясувалось, що вони були бійцями нацгвардії. Що сталось між ними і Козловою, поки вони їхали в автомобілі, незрозуміло.

Втомилася рука

Засуджена ж в суді пояснювала цю історію так: попросила цих двох чоловіків підвезти її до найближчого відділку поліції, щоб знешкодити гранату, котра була у неї в руці.

Коли саме вона висмикнула кільце гранати, — жінка не пам’ятала.

Засуджена стверджувала, що в неї втомилась рука і вона випустила гранату, від чого та зірвалась.

Результат: чоловіки загинули, в Козлової відірвана рука й осколками посікло ноги. Незважаючи на це, її помістили в слідчий ізолятор після надання допомоги в лікарні Бахмута.

Козлова на питання судді відповідала, що не була п’яною, лише випила в обід кухоль пива.

Також вона запевняла, що усвідомлювала, що граната може вибухнути, але стверджувала, що нікого не хотіла вбивати. Вину свою частково визнала, і просила її суворо не карати.

Представники самоназваної «ДНР» називали Козлову «жінкою-політв’язнем», включали в список на обмін, а сепаратистсьскі ЗМІ описували історію, що трапилась із нею, інакше.

Пропаганда сепаратистів: як гвалтувати жінку, що вже тримає гранату в руці?

Так, ніби чоловіки — військові в машині — намагались згвалтувати пасажирку, через що вона висмикнула гранату в одного з них і підірвала. Хоча свідки у суді говорили про те, що гранату в руках Козлова тримала задовго до того, як сіла в автомобіль.

У сепаратиських ЗМІ також стверджували, що самоназвана омбудсмен «ДНР» Дарія Морозова зверталась до представника України в гуманітарній підгрупі Віктора Медведчука, аби Козлову включили в список на обмін і, за їхнім твердженням, він обіцяв це зробити.

Після вироку суду Козлову доправили в одеську колонію. Уже перебуваючи там, вона народила дитину.

донеччина луганщина кримінал

Знак гривні
Знак гривні