Al Jazeera: вкрасти $1.5 млрд Януковичу допомогла фірма Гонтарєвої. Там не бачили нічого підозрілого

Українська інвестиційна компанія ICU (Investment Capital Ukraine) допомагала Віктору Януковичу вивести з країни $ 1,5 млрд у період з 2012 по 2014 рік. Главою ради директорів ICU до 2014 року була екс-глава Національного банку України Валерія Гонтарева, - повідомляє Громадське.

Про це свідчить рішення Краматорського районного суду, яке опублікувало видання Al Jazeera.

Краматорський суд передав секретну постанову ще в березні 2017 року. У ній перераховані сотні компаній, деякі з яких кіпрські. Ці компанії фактично були «трубопроводом для викачування грошей з країни», пише видання.


ПОВНИЙ ДОКУМЕНТ на documentcloud.com

У рішенні описується, що ICU виступала посередником щодо купівлі облігацій, деномінованих в доларах, від імені восьми кіпрських компаній на суму $ 1,5 млрд.

При цьому в ICU повідомили Al Jazeera, що ретельно дотримуються усіх законних вимог щодо укладення брокерських угод з будь-яким клієнтом. Сама ж Гонтарєва зазначила, що, коли робилися транзакції, вона і ICU «не бачили нічого підозрілого».

Національний банк, за її словами, «підтвердив отримання коштів і фінансовий моніторинг підприємств-нерезидентів, тому у ICU не було ніяких підозр щодо цих компаній, оскільки всі документи і виписки з рахунків у НБУ повністю відповідали вимогам чинного законодавства».

Група ICU створена в червні 2006 року, надає послуги з торгівлі цінними паперами, інвестиційно-банківські послуги, а також здійснює управління активами.

Ця компанія багато років виступала фінансовим консультантом Порошенка ще до обрання його президентом, також ICU є радниками щодо продажу Roshen. У квітні 2016 компанія заявила про передачу Roshen у сліпий траст.

У 2014 році новопризначена голова Національного банку України Валерія Гонтарєва пішла з поста глави ради директорів групи Інвестиційний Капітал Україна (ICU) і продала свою частку групі.

Після продажу Гонтаревою частки в ICU основними партнерами групи залишилися Макар Пасенюк і Костянтин Стеценко з частками 41,7%, а також Олександр Вальчишен і Володимир Демчишин, яким належить 6,5% і 9,9% відповідно.

Керуючий директор і співвласник інвестиційної компанії ICU Макар Пасенюк, якого називають фінансистом Петра Порошенка, спростовує, що його компанія коли-небудь керувала фінансами президента.

1,5 мільярда доларів оточення Віктора Януковича конфісковані в рамках вироку, винесеного соратнику олігарха Сергія Курченко — Аркадію Кашкіну. Гроші конфісковані з рахунків Ощадбанку і Приватбанку. Значна їх частина — це облігації внутрішньої держпозики.

28 квітня 2017 року керівництво Ощадбанку приступило до виконання рішення суду про конфіскацію до бюджету України 1,5 млрд доларів «команди Януковича».

Згодом генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що ці кошти «вже працюють на армію та інфраструктурні проекти».

донеччина герої армія луганщина війна

Знак гривні
Знак гривні