Засновника Amazon Безоса назвали найбагатшим в історії - економісти пояснили, чому це не так (+ ІНФОГРАФІКА)

Багато ЗМІ написали, що Джеф Безос Безос став найбагатшою людиною в історії планети. Він очолив рейтинг найбагатших людей світу станом на січень 2018 року. Як пише Bloomberg, його статки оцінюють у $106 млрд.

На другому місці – засновник Microsoft Білл Гейтс, він тривалий час був лідером рейтингу. Третє місце посідає американський підприємець, інвестор Воррен Баффет, четвертим іде засновник Facebook Марк Цукерберг.


Рейтинг станом на сьогодні

Ми візуалізували топ-10, залишивши імена в оригіналі й додавши для порівняння Ріната Ахметова, який опинився на 393 місці.

У липні 2017 року Безос на деякий час уже виходив на перше місце у списку мільярдерів із $90,4 млрд, але потім знову поступився сходинкою лідера Гейтсу.

Amazon – один із перших інтернет-сервісів, орієнтованих на продаж товарів масового попиту, найбільша у світі за оборотом компанія, що продає товари та послуги через інтернет. У травні 2017 року ціна на акції Amazon уперше подолала поріг в $1 тис. Безосу належить приблизно 17% акцій компанії.

Окрім того, 53-річний бізнесмен є засновником і власником аерокосмічної компанії Blue Origin. Серед його активів також - американський видавничий дім The Washington Post, який він придбав у 2013 році.

Чи найбагатший він в історії?

Forbes пояснює, що абсолютні цифри - не все: з урахуванням інфляції, назвати Безоса найбагатшим в історії не можна.

За два роки статки Безоса збільшилися на $50 млрд. Але насправді Безос не є найбагатшою людиною в історії, незважаючи на численні повідомлення ЗМІ про зворотнє. З урахуванням інфляції, статки Білла Гейтса, наприклад, раніше оцінювалося набагато вище.

У квітні 1999 року, наприклад, статки Гейтса вперше перевищили $100 млрд, коли ціни на акції Microsoft злетіли через бульбашку доткомів (в сьогоднішніх доларах це $150 млрд).

Між іншим, Білл Гейтс, чиї статки сьогодні оцінюються в $93.3 млрд, був би суттєво багатшим, якби протягом цього часу не віддав $36 млрд в акціях Microsoft на благодійність, переважно - власному Фонду Білла і Мелінди Гейтсів, найбільшій приватній благодійній організації в світі.

інфографіка бізнес

Знак гривні
Знак гривні