Після відмови УПЦ (МП) відспівати дитину до церков МП стали приносити ляльок (ФОТО)

Флешмоб “Принеси ляльку під храм УПЦ МП”, започаткований після скандалу з відмовою священика відспівати загиблу дитину в Запоріжжі, шириться Україною. У столиці чернець Києво-Печерської лаври намагався перешкодити роботі фотографа, який знімав принесених до входу ляльок.

Про це йдеться в оглядовому матеріалі Новинарні.

Кілька днів тому в Запоріжжі священик УПЦ МП відмовився відспівувати трагічно загиблого малюка, хрещеного у церкві Київського патріархату.

31 грудня з восьмого поверху викинувся 39-річний п’яний сусід – він упав на хлопчика 2016 року народження, який виходив з під’їзду разом із батьком. Від отриманих травм малюк помер у машині швидкої допомоги.

А на похороні трагічно загиблу дитину відмовився відспівувати священик Московського патріархату, мотивувавши це тим, що хлопчик був хрещений у церкві УПЦ КП. Причому, проводити обряд відспівування священик з УПЦ МП Євген Молчанов відмовився безпосередньо під час похорону.

“Батюшка сказав, що дитина нехрещена, а церква [Київського патріархату] – самозвана. Мати плакала й падала перед ним на коліна, але це не допомогло”, – розповів батько загиблої дитини Роман Поліщук.

Батьки вирішили відвезти тіло дитини в найближчий храм – Іоана Кронштадського, але й там також отримали відмову з тієї ж причини.

За словами батька, священики УПЦ МП зачинили двері й попросили покинути територію церкви.

Зрештою відспівування покійного малюка, приїхавши на процесію, провів священик із запорізької церкви святого Миколая (УПЦ КП), де раніше й хрестили дитину.

На захист Євгена Молчанова став митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ ПМ Лука (Андрій Коваленко), виходець із Донецької області.

У зв’язку з цим запоріжець Гудименко, який знав батьків загиблої дитини, закликав до демонтрації протесту.

“Я принесу під найближчу церкву УПЦ (МП) ляльку. Просту дитячу іграшку. Вони її приберуть, а я принесу знову. І знову. І знову. І люди будуть проходити повз і бачити ляльку у церкві. І будуть розуміти, ЧОМУ вона там лежить. Розумітимуть, ЩО вона означає. Розумітимуть, ЩО зробила ця Церква” – написав Юрій Гудименко, закликавши інших користувачів мережі підтримати його ініціативу.

Фотографу "Радіо Свобода" заважали знімати принесених ляльок:

Коментуючи ситуацію в Запоріжжі, речник УПЦ Київського патріархату єпископ Євстратій (Іван Зоря) заявив, що “насправді в МП відмова у церковних службах вірним Київського патріархату – звичайне явище (хоча більш мудрі священики та єпископи і уникають так робити)”.

“Однак НЕМАЄ жодного загального офіційного документу МП, який би зобов’язував так діяти, з конкретним посиланням на ті самі канони, про які каже митрополит Лука”, – наголосив владика Євстратій.

“НЕМАЄ. Чому? Бо тоді коту під хвіст піде весь екуменізм МП. Адже якщо офіційно визнати УПЦ КП «не хрещеними», то тоді католики і протестанти теж «не християни». Тому МП-комісія «по противодействию расколам» свого часу проект документу написала, а ухвалити його так і не спромоглися.

Тож усе залишається на рівні волюнтаризму і усних розпоряджень, туманно прикритих «канонами»”, – наголосив речник Київської патріархії.

Ляльки та інші дитячі іграшки з’являються під храмами УПЦ МП в різних містах і регіонах України.

За хештегами ‪#‎принеси_ляльку‬ та ‪#‎принеси_куклу‬ у “Фейсбуці” можна побачити дописи та фотографії з підтримкою флешмобу в Харкові, Рівному, Львові, Вінниці, Київській області, Одесі, Чернігові тощо.

Лялька під храмом УПЦ МП у Слов’янську

Тітушки (МП)

У Запоріжжі, звідки все й почалося, стався новий скандал: людей, які принесли ляльок до храму святих Петра та Февронії, побили “православні тітушки”.

“Хлопці принесли ляльок. Почалася розмова з охороною. Охорона викликала підкріплення. У розмові пролунала фраза про «Радомир» (громадська організація «Союз православний Радомир» — “Н”). Хлопців відтягли від церкви і забуцали ногами”, — цитує волонтера Валентина Бурого “Громадське радіо”.

Бурий пояснив, що організація “Радомир” — це “бойове крило церкви [МП]”.

“Вони так себе самі називають, — сказав волонтер, — спортивні хлопці”.

На своєму сайті “Радомир” позиціонує себе як “православний союз”, але в Запоріжжі ця структура відома передусім проросійськими поглядами. Спортивних чоловіків із пов’язками “Радомир” часто бачили на акціях, організованих колишніми членами Партії регіонів, КПУ тощо.

За словами Бурого, серед постраждалих від побиття був і учасник АТО, який потрапив у лікарню з імовірним переломом.

У коментарях до цього допису на сторінці волонтера у “Фейсбуці” пролунали пропозиції “нести до УПЦ МП не ляльок, а каністри з бензином”, після чого Бурий закликав людей і справді зносити до церкви каністри та баклажки.

“Порожні каністри, звісно. Для того, щоб було розуміння, що наступного разу це можуть бути каністри з бензином. Сенс в тому, щоб привернути увагу людей до діяльності подібних організацій під прикриттям церкви”, — пояснив свій заклик активіст.

Голова ГУ Нацполіції у Запорізькій області Олег Золотоноша в коментарі щодо “конфліктної ситуації біля храму Петра і Февронії” виклав версію правоохоронців.

“Сьогодні о 15:30 громадянин Валентин Бурий зробив виклик поліції через лінію 102. Він поскаржився на те, що в районі малого ринку відбувається бійка. Наряди поліції після прибуття на місце (протягом 7 хвилин) нікого не виявили, ні потерпілих, ні нападників. О 16:00 біля храму пройшла акція, без будь-яких конфліктів і порушення громадського порядку”, – запевняє очільник обласної поліції.

Міжнародний резонанс

5 січня на сайті британського видання The Guardian вийшов матеріал про те, що Церква Московського патріархату відмовилася “поховати хлопчика з Київського патріархату”.

“Смерть малюка, розчавленого людиною, яка стрибнула з житлового будинку, викриває релігійний розрив у православній християнській країні”, – з таких рядків починається стаття у The Guardian.

Новину про запорізький скандал також підхопило одне з найбільших міжнародних інформаційних агенств – “Франс-пресс”.


Трохи більше на Новинарні

запоріжжя скандал Церква релігія конфлікт

Знак гривні
Знак гривні